80 timers avhør av Jan Helge

Politiavdelingssjef Geir Hansen har avhørt Jan Helge Andersen i til sammen 80 timer i Baneheiasaken. Han betegnet Andersens tilståelse som utrolig.

  • Hallgeir Oftedal
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 21 år gammel

Hansen er den som har avhørt Andersen hele tiden etter pågripelsen 13. september.

Geir Hansen: — Jan Helge rolig og behersket da han kom inn på kontoret 13. september. Han var kjent med siktelsen, og ble også gjort kjent med sine rettigheter. Han sa at han ikke hadde noe med saken å gjøre. Jan Helge ble gjort kjent med at politiet hadde biologiske spor fra åstedet, men han ville fortsatt ikke å si noe. Han ønsket advokat. Mens vi ventet på advokaten snakket vi videre. Jeg antydet at muligens han også kunne være et slags offer i saken.

Da fikk han et annet ansiktsuttrykk. Det skjedde noe med ham, og begynte nesten å grine. Jeg spurte da hva han hadde gjort på åstedet. Da svarte han nokså umiddelbart at det var han som hadde drept den minste jenta, og at Viggo hadde drept den andre. I mellomtiden var det kommet en advokat. Jeg spurte da om han var villig til å formelt forklare seg, og det var han villig til. I det formelle avhøret gjentok han at han hadde drept den minste jenta, at Viggo hadde drept den andre, og at de hadde forgrepet seg på jentene.

Etter samtale mellom Jan Helge og forsvareren, advokat Ben Fegran, fortsatte avhøret på politistasjonen.

Førstestatsadvokat Dahl: - Så vil jeg gjerne høre om kontakten med Jan Helge både som vitne og som siktet. Har han snakket usant eller lagt skjule på noe under avhørene ?

Geir Hansen: - Han ble avhørt 14. juli som vitne, samme dag som Viggo ble pågrepet mistenkt for kikking. Etter at han hadde forklart seg om kikkingen, startet vi samme dag klokka 15 et avhør om Baneheiasaken, et avhør som varte frem til midnatt. Han forklarte seg da om bevegelsene 18. og 19. mai. Han er rolig under forklaringen. Vi hadde en anelse om at Jan Helge kunne være en gjerningsmann. Vi gikk så langt som mulig ved å gi han informasjon om andre vitneavhør og observasjoner. Det var ikke alt som stemte med den forklaring han gav og den informasjon politiet da hadde.

Førstestatsadvokat Dahl: - Føler han mistanken allerede dag?

Geir Hansen: - Ja, vi stresser ham en del på dette. Vi spør også om han bar på noe som han ville fortelle om.

Førstestatsadvokat Dahl: - Ble mistanken styrket eller svekket etter avhøret 14. juli?

Geir Hansen: - Det tror jeg ikke jeg kan svare på.

Førstestatsadvokat Dahl: - Når avhører du ham neste gang ?

Geir Hansen: - Som siktet 13. september.

Hansen opplyser at Andersen var avhørt to-tre ganger av andre tjenestemenn i forbindelse med Baneheiasaken som vitne.

En gang i august troppet Viggo og Jan Helge opp hos Geir Hansen på Sentrum politistasjon. Det var gjort noen beslag hos Viggo som skulle leveres ut. I første halvdel av august dukker de opp på politistasjonen, men da hadde Hansen ikke anledning til å snakke med ham. Viggo ringte noen dager i forveien, men da kunne han ikke komme fordi han var i Kvinesdal.

Førstestatsadvokat Dahl: - Snakket han usant i noen av avhørene, eller fortalte han ikke alt i avhørene?

Geir Hansen: - Første dag avgav han en utrolig forklaring. Jeg stilte spørsmål om dette virkelig var sant. Han holdt imidlertid på sin forklaring, og rekonstruksjonen bekreftet han sin troverdighet. Vi tok ham ikke i direkte løgn under avhørene i startfasten, sa Hansen.

20. oktober er Fegran på besøk i fengslet og forteller Jan Helge at politiet har biologiske spor i saken. Fegran ringer da politiet for å fortelle at Jan Helge ville forklare seg mer.

Geir Hansen: - I det neste avhøret fortalte Jan Helge at han var blitt truet av Viggo til å forgripe seg mot en av jentene, og at han var blitt rispet av Viggo. Hans forklaring satt langt inne.

Førstestatsadvokat Dahl: - Ble du overrasket ?

Geir Hansen: - Nei. Det viser seg at det vanligvis går en viss tid å få frem opplysninger om seksuelle overgrep.

Hansen forteller retten at Jan Helge ikke kjente til at det var funnet et hårstrå på åstedet. Den siktede fikk bare informasjon om at det var funnet biologiske spor.

Advokat Fegran: - Hvordan opplevde du Andersen i avhør ?

Geir Hansen: - Det var vanskelig å "lese ham". Han har ikke noe særlig kroppsspråk. Fjeset er slik at han ser ut som han smiler hele tiden. Han virket sjenert. Stemmeleiet stort sett det samme. Han var ikke nevneverdig berørt av situasjonen. Det kunne synes som han ikke hadde tatt hele alvoret i saken inn over seg. Det virker som han viser lite anger. Han tok til tårene en gang, da han forklarte seg om drapet på den yngste jenta. Vi måtte ta en pause. Tok til tårene en gang til før vi var ferdig med avhøret. En annen politimann fortalte at Andersen gråt underveis fra fengslet i Arendal til Kristiansand en gang. Det har vært få og spontane reaksjoner ellers. Mulig at han er typen som ikke viser så mange reaksjoner. Han virker forsiktig og beskjeden. Han klagde over en hard madrass i fengslet i Arendal, og turde ikke spør om det i fengslet. Det måtte vi gjøre. Akkurat dette er betegnende. Under avhørene forklarte han seg bra. Han svarte på alle spørsmål.

Advokat Fegran: - Unnlot han å svare på spørsmål?

Geir Hansen: - Nei, ikke bevisst. Men, det var ikke alt han kunne svare på.

Advokat Fegran: - Hva mener du med en utrolig forklaring han ga ved tilståelse ?

Geir Hansen: - Jeg stilte mange spørsmål. Kunne dette være sant at det skjedde så stille på åstedet, og at han satt med ryggen til. Han fastholdt alt han forklarte og utdypet det han sa i avhør senere, og forsterket dermed sin førstes forklaring.

Advokat Fegran: - Var dere nøye med detaljer ?

Geir Hansen: - Ja, jeg har aldri vært så nøye tidligere. Det ble ofte brukt hans egne ord og hans forklaring ble ofte nedskrevet direkte uten omskriving.

Politiavdelingsssjefen forklarer retten at han ikke beveget seg under avhørene, bortsett fra de seksuelle overgrepene. Han ble stilt spørsmålet om hvorfor han ikke hadde forklart seg om overgrepet i begynnelsen.

Hansen: - Han var flau over dette. Det var ikke alt han husket så godt akkurat om dette. Men det var en viss utvikling i avhøret.

Advokat Fegran: - Forsøkte han å fortrenge saken?

Geir Hansen: - Det vet jeg ikke. Jan Helge husket ikke alt så godt.

Advokat Fegran: - Er det detaljer du har merket deg i saken ?

Geir Hansen: - Han har tegnet mange skisser, blant annet fra Baneheia. Jeg så med en gang at det var åstedet han hadde tegnet. Hvor jentene ble funnet og? Senere ble han bedt om å tegne hvor han slo lens, hvor jentene var da overgrepene fant sted, hvor de ble drept og hvor de ble gjemt. Han styrket sin troverdighet gjennom rekonstruksjonen. Alt stemte.

På spørsmål fra advokat Fegran fortalte Hansen at han har avhørt Jan Helge Andersen i til sammen 80 timer etter at han ble pågrepet 13. september.

Advokat Fegran: - Rakket Jan Helge ned på Viggo Kristiansen: -

Geir Hansen: - Nei, ikke i det hele tatt. Det kom frem at de to var gode kamerater. Han sa han var sjokkert over det Viggo hadde gjort. Det var for øvrig Jan Helge selv som fortalte om overgrepet mot en jente i lang tid før Baneheiasaken.

Advokat Hagen (forsvaret for Viggo Kristiansen): - Hvorfor spurte du om han kunne være offer i saken ?

Geir Hansen: - Jeg visste at det var kommet en del opplysninger i saken, og at Viggo på en måte var sjefen. Tenkte at kunne det være at Viggo hadde ledet an, og at Jan Helge dermed var et slags offer. Det var ikke et unaturlig spørsmål.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Birgitte-saken: Siktede la en felle for det som viste seg å være politi­folk

  2. Kollektivet der politiske rivaler går til sengs med hverandre

  3. Mastra­fjord­tunnelen åpen igjen etter stengning

  4. Lettere skadet i trafikk­ulykke i Misjons­veien

  5. Gratis varme­pumper til alle!

  6. Navnet på omkommet i vann­scooter-ulykken frigitt