Norge må kutte CO2-utslipp opptil ti ganger så raskt som EU

Oslo (NTB): Norge må kutte CO2-utslippene sju til ti ganger så raskt som EU, dersom vi skal oppfylle løftet om kutt på 40 prosent innen 2030.

Klimaminister Vidar Helgesen.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Klima- og miljødepartementet anslår at Norge må kutte årlige utslipp av CO2 med 10,5 millioner tonn innen 2030, noe som tilsvarer fjerning av samtlige biler og trailere på norske veier, skriver Klassekampen. Det betyr årlige utslippskutt på 3,5 til 5 prosent. EU klarer seg derimot med en årlig reduksjon på rundt en halv prosent.

Regjeringen har utsatt klimamålet for 2020 og ser nå ti år lenger fram i tid. Norge har lovet EU en reduksjon av utslipp i ikke-kvotepliktig sektor med 40 prosent innen 2030. Ikke-kvotepliktig sektor er områder som transport, oppvarming og landbruk. Industri og oljesektoren er derimot kvotepliktige sektorer.

Samtlige EU-land, med unntak av Bulgaria, har lyktes med å kutte CO2-utslippene. Det har ikke Norge, som økte utslippene fra 2014 til 2015 med 1,5 prosent. Klimaminister Vidar Helgesen (H) ser optimistisk på muligheten til å nå de nye målene.

– Ja, jeg mener det er realistisk, omstillingen er allerede i gang. Det nye er at vi må levere en årlig rapport til EU om hvordan vi ligger an, og hvis vi havner bakpå, kan vi få tilleggsforpliktelser, sier han.

Publisert: