Full splid når toppene overtar budsjettsamtalene

De parlamentariske lederne skal nå forsøke å skape borgerlig enighet om 2017-budsjettet. Men Venstre og KrF er sterkt kritisk til regjeringens ultimatum om bilavgifter.

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande tar nå over budsjettforhandlingene i et forsøk på å løse den fastlåste konflikten med Høyre og Frp. Foto: Scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er en lite klok strategi, både for å få ned klimautslippene og dersom en mindretallsregjering skal få flertall for sitt budsjett, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Regjeringspartienes ultimatum har vært hemmende og skapt svak fremdrift i forhandlingene, mener KrFs partileder Knut Arild Hareide.

– Mangel på fremdrift har naturlig nok regjeringspartiene størst ansvar for når de har stilt ultimative krav. Det er aldri klokt av en mindretallsregjering, sier han til NTB.

Bilpakken er den store nøtten i forhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. Torsdag kom bekreftelsen på at samtalene blir flyttet fra finanspolitikerne og opp til de parlamentariske lederne, som trolig møtes fredag.

Les også

Venstres Terje Breivik laget alternativt budsjett-rockelåt

Fristen for å komme fram til en enighet er fortsatt søndag kveld klokken 18.

Hvis samtalene bryter helt sammen, kan budsjettprosessen i verste falle ende med regjeringskrise.

På kollisjonskurs

Den omstridte bilpakken består av høyere bensin- og dieselavgift, økt pendlerfradrag, bompengekutt og redusert årsavgift for fossilbiler.

Forutsetningen for fjorårets budsjettavtale var et løfte for 2017-budsjettet om at det skulle føre til utslippskutt, ifølge Grande.

Les også

Et budsjett uten visjoner

– Regjeringen har hittil møtt Stortinget med et ultimatum på en fossil bilpakke som fører til det motsatte, sier hun.

I likhet med KrF krever Venstre at drivstoffavgiftene økes ytterligere, men for Frp er dette helt uaktuelt. Partiet føler det allerede har strukket seg langt i pakken som ligger inne i budsjettet, og har kategorisk avvist at det blir aktuelt å endre den i forhandlingene.

Heller ikke i det tredje og hittil siste tilbudet samarbeidspartiene fikk overlevert torsdag, var bilpakken endret.

– Store utfordringer

Nå skal Grande og Hareide forhandle med de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) i et forsøk på å løse flokene.

Dersom heller ikke dette grepet skulle føre fram, er NTB kjent med at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) trolig selv vil engasjere seg direkte i forhandlingene lørdag.

Fra regjeringspartiene blir det hevdet at det siste tilbudet går et godt stykke på veien mot å etterkomme KrFs krav, men dette blir avvist fra KrF-hold.

– Selv om skissen er bedre, er det store utfordringer både på skole og distrikt, for å nevne noe, sier Hareide.

Det har vært spekulert på om regjeringen kan komme til å inngå en budsjettavtale med bare KrF, men Hareide understreker at det hele tiden har vært hensikten å få med alle de fire partiene på en avtale.

– Det målet har vi ikke gått bort fra, forklarer han. (©NTB)

Publisert:
 1. Erna Solberg
 2. Trine Skei Grande
 3. Trond Helleland
 4. Knut Arild Hareide
 5. Siv Jensen

Mest lest akkurat nå

 1. 400 ungdommer samlet, fyll, slåss­kamper og melding om trusler med våpen

 2. FHI-topp: Pfizer-nyhet gjør jobben lett­ere for kommu­nene

 3. Mye 17. mai-bråk i hele landet – her måtte politiet hente inn heli­kopter

 4. Se Aftenblad-lesernes 17. mai-bilder

 5. – Det føles fortsatt ganske uvirkelig å ha fått denne rollen

 6. Madla-kvinnen er en av norsk idretts mektigste. En hockey­krangel for over 20 år siden fikk henne engasjert