Ingen løsning på Høyres ulvefloke

Hedmark Høyre forventer at fylkeslagets ulvekrav blir møtt de nærmeste dagene, enten ved en ny tolkning av dagens regler eller ved at nye forslag fremmes.

Varaordfører i Hamar Knut Fangberget (t.v.), fylkessekretær Randi Wetterhus Krogstad, stortingsrepresentant Gunnar Gundersen, førstekandidat fra Hedmark Høyre Kristian Tonning Riise og fylkesleder Lise Berger Svenkerud møtte tirsdag statsminister Erna Solberg (H) og miljøminister Vidar Helgesen (H) for å diskutere reglene for felling av ulv.
 • Kristian Skårdalsmo
 • Mats Rønning
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Representanter for Hedmark Høyre møtte tirsdag statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på Statsministerens kontor, uten at det førte til noen avklaring på den betente ulvestriden i partiet.

– Det er ikke noen nye konklusjoner eller forslag til vedtak etter dette møtet. Vi oppfatter at vi har blitt lyttet til og tatt seriøst, og at det skal jobbes med saken i dagene fremover, sier førstekandidat i Hedmark Høyre, Kristian Tonning Riise, til NTB.

– Vi har en klar forventning om at det må komme noen ytterligere avklaringer de nærmeste dagene. Vi håper våre innvendinger, som ble formidlet på møtet, blir tatt på alvor.

Verken Solberg eller Helgesen ønsket overfor NTB å kommentere saken etter møtet.

Antyder løsning

Hedmark Høyre har opplevd et ras av utmeldinger etter at Helgesen like før jul vendte tommelen ned for felling av fire ulveflokker i ulvesonen.

– I dag fortsetter bestanden å vokse helt utenfor det målet Stortinget hadde satt. Det er situasjon vi har sagt klart fra om at vi ikke kan leve med. Det oppfatter jeg at både statsministeren og miljøministeren har forståelse for, sier Tonning Riise.

– Vårt tydelige krav er ganske enkelt at Stortingets bestandsmål i ulveforliket skal følges opp, og at vi er nødt til å komme ned på det. Vi er ikke så opptatt av hvordan det gjøres, legger han til.

Han antyder også hvor en løsning på floken kan ligge.

– En løsning kan enten finnes i form av en videre tolkning innenfor dagens rammeverk, eller ved at nye forslag fremmes. Det mulighetsrommet oppfatter jeg at det nå jobbes med å utforske, konstaterer Tonning Riise.

Møtes hos Helgesen

Partene i ulveforliket på Stortinget, nemlig Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og KrF, møtes onsdag hos miljøministeren for å drøfte situasjonen.

Samtidig har ulvemotstandere varslet en storstilt markering foran Stortinget og Helgesens kontor for å protestere mot hans beslutning.

– Denne saken er et være eller ikke være for Hedmark Høyre, sa stortingsrepresentant Gunnar Gundersen til NTB før møtet hos Solberg.

Han mener tolkningen til Justisdepartementets lovavdeling, som er begrunnelsen for Helgesens beslutning, er for snever.

– Den forholder seg kun til det såkalte skadepotensialet for beitedyr, ikke til barns trygghet, eiendomsrett, jaktrettigheter og lokale næringsinteresser, sier Gundersen.

De regionale rovviltnemndene har anbefalt å tillate lisensjakt på 47 ulver, ikke bare 15, som Helgesen har gått inn for.

Les også

 1. To ulver skutt i Sverige

Publisert:
 1. Ulv
 2. Jakt
 3. Erna Solberg
 4. Høyre (H)

Mest lest akkurat nå

 1. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 2. Fortsatt fastlåst mellom Kvia AS og Eigersund før de møtes i retten mandag

 3. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer

 4. Kjerkol: Naturlig å se på lettelser i koronatiltakene

 5. – Vanskelig å holde oppe motivasjonen når man øver uten mål og mening

 6. Flere Oilers-kamper koronautsatt