Optimisme etter krisemøte på Statsministerens kontor

Partilederne i regjeringspartiene og samarbeidspartiene møttes til et nytt forhandlingsmøte om statsbudsjettet tirsdag morgen.

Publisert: Publisert:

Erna Solberg samlet partilederne i Høyre, Frp, KrF og Venstre til forhandlinger tirsdag morgen. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi er mye nærmere enn løsning i dag enn vi var i går, men det er ganske mye jobb igjen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande etter et to timer langt møte mellom partilederne på Statsministerens kontor tirsdag formiddag.

Også KrFs Knut Arild Hareide synes det nå går i riktig retning.

– Det tror jeg også regjeringspartiene opplevde. Jeg tror det var fire partier som så dette som et godt møte, sa han.

Ser på ny skisse

Etter en viss stillstand i forhandlingene forrige uke, har det de siste dagene vært mer bevegelse.

På lørdag la Venstre fram en skisse til løsning, og KrF fulgte opp med en liste med innspill mandag. Partitopper fra Høyre og Fremskrittspartiet møttes alene mandag kveld i statsministerboligen for å drøfte situasjonen, og i løpet av natten hadde regjeringspartiene lagt fram en ny skisse med forslag til Venstre og KrF.

Ved lunsjtider tirsdag satt samarbeidspartienes finanspolitikere og jobbet med sin respons til regjeringspartiene.

Høyres Svein Flåtten og Frps Hans Andreas Limi ventet på tilbakemeldingen, som de så vil sjekke ut med regjeringsapparatet og partiledelsen. Om det blir et nytt forhandlingsmøte mellom partilederne tirsdag er ennå ikke avklart, men muligheten er absolutt til stede.

Her er partileder (V) Trine Skei Grande på vei inn til møte hos statministeren for samtaler om statsbudsjettet i forrige uke. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Åpnet ikke bilpakken

Det er klimaopplegget i budsjettet som volder størst hodebry. Ikke minst regjeringens såkalte bilpakke, som innebærer noe skjerpede bensin- og dieselavgifter, men samtidig bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift for fossilbiler.

Bilpakken har ikke vært noe tema, verken på mandag eller tirsdag, ifølge Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

– Det vi diskuterer nå, er hvordan vi kan komme KrF og Venstre i møte på andre deler av budsjettet, sier han.

På bakgrunn av Venstres skisse synes han at mye framstår som mulig å løse, og at det er grunn til optimisme.

Verken Grande eller Hareide ønsket å svare på om partene hadde gått løs på bilpakken i de siste samtalene.

– Det å få ned klimautslippene har vært veldig viktig for Venstre og KrF. Det er ulike tiltak for å nå det målet som vi har diskutert nå, sier Hareide.

Frist torsdag

Selv om klimaspørsmål og bilpakken har vært de vanskeligste elementene, dreier forhandlingene seg om en rekke andre områder også. KrF har ønsket seg mer til sine hjertesaker, som lærere i småskolen og til barnefamiliene. Hareide sa mandag at forslaget som da lå på bordet, ikke var godt nok – også når man så bort fra klimadelen.

De fire partiene har frist til torsdag med å komme til en løsning. Rekker de det, kan finanskomiteen skrive en tilleggsinnstilling som er klar til finansdebatten 5. desember.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

  2. Thomas Alsgaard gjorde en tabbe på Tax-free. Det forandret livet hans.

  3. Jeg må dessverre stadfeste at det selvoppnevnte kvinnepolitiet lever i beste velgående

  4. Bli med inn i Bent Høie og Dag Terje Solvangs atriumhus: – Vi kan ikke komme oss fort nok hjem

  5. Sangene visste at hun skulle skilles før hun visste det selv

  6. Frode Myrhol og Cecilie Lyngby valgt som partiledere i FNB