Ukrainske sesong­arbeidere i Norge får ikke jobbe

Ukrainske sesongarbeidere får ikke forlenget arbeidstillatelsen i Norge. Justis- og beredskapsministeren kan ikke svare på når de skal få komme i arbeid igjen.

Det er foreløpig en kronglete vei å gå før sesongarbeidere får fortsette å jobbe ved norske gartnerier. Her var jordbærplukkere i sving sommeren 2001.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Når arbeidstillatelsen for ukrainske sesongarbeidere går ut får de ikke fortsette å jobbe. I stedet må de registrere seg ved et flyktningmottak og få individuelt behandlet sin asylsøknad. Mens de venter på ny arbeidstillatelse må de belage seg på å motta sosialstøtte fra Nav, skriver NRK.

I et normalår er det om lag 1.000 ukrainske sesongarbeidere i norske gartnerier, ifølge Norsk Gartnerforbund. Forbundet har bedt Arbeids- og inkluderingsdepartementet om å videreføre de samme reglene som under pandemien, da sesongarbeidere fikk forlenget arbeidstillatelse.

– Virker så unødvendig

– Det virker så unødvendig. Når du søker en individuell beskyttelse så tar det en god del lenger tid. Og da har du ikke lenger mulighet til å jobbe, sier Tove Ladstein, fagansvarlig for arbeidsliv i forbundet.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at regjeringen vil sørge for at ukrainske sesongarbeidere som allerede er i Norge, skal få komme i arbeid. Hun kan foreløpig ikke si noe om når eller hvordan det skal skje.

Opposisjonen krever handling

Både KrF og Frp reagerer kraftig på begrensningene sesongarbeiderne opplever.

– Jeg forventer at regjeringen umiddelbart rydder opp her. Hvis ikke statsråden i løpet av noen dager har ordnet dette, kommer jeg til å ta opp saken i Stortinget med statsråden, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg, som er innvandringspolitisk talsperson for Frp.

Han sier saken viser «sløsing med ressurser», mens Krf-leder og stortingsrepresentant Olaug Bollestad kaller situasjonen «unødvendig». Hun mener justis- og beredskapsministeren burde klare å ordne forlengede arbeidstillatelser.

– Vi har god erfaring med at disse sakene kan løses helt fint uten at folk skal bli sendt på Nav, sier Bollestad i en epost til NTB.

Publisert:
  1. Arbeidsliv
  2. Regjeringen

Mest lest akkurat nå

  1. Hommersåk samles i sorg – igjen

  2. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt

  3. Før visste bare lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser»

  4. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

  5. Tea Egenæs elsker 60-talls­huset i Stav­anger: – Alt tre­verket gir den gode atmos­færen og sær­preget

  6. Ledere i app-sel­skap måtte gå etter varsler­sak