Regjeringen velger omstridt Utøya-minnesmerke

Kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Linda Hofstad Helleland sier ja til Utøya-minnesmerket på Sørbråten i Hole kommune som nasjonalt minnested.

minnesmerke.jpg
  • Heidi Borud
    heidi.borud@aftenposten.no
  • Sveinung Berg Bentzrøsd
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Dette ble offentliggjort av de to statsrådene i 22.-juli-senteret i Regjeringskvartalet klokken 16 onsdag.

Minnesmerket skulle stå ferdig sommeren 2016, men har vært utsatt to ganger.

Utkastet fikk stor støtte — og høstet sterke protester

Da den svenske kunstneren Jonas Dahlberg vant konkurransen om å utforme de nasjonale minnestedene i Regjeringskvartalet og ved Utøya, vakte det harme lokalt.

Kunstnerens utkast til monument innebærer å skjære en spalte gjennom en odde på Sørbråten som peker mot Utøya.

Flere av de nærmeste naboene, som selv hadde deltatt i redningsarbeidet 22. juli, var svært kritiske til å få en permanent påminnelse om terrorhandlingene utenfor stuevinduet sitt, og klagde over å ikke ha blitt involvert i prosessen av Kunst i offentlige rom (Koro).

I september 2014 skrev Aftenposten om såre følelser hos mange i Hole kommune over ikke å ha hatt noen lokal innflytelse over plasseringen av monumentet til minne om 22. juli-ofrene.

- Brutal behandling av naturperle

Bygda var splittet, men i nabolaget som heltemodig reddet 250 ungdommer ut av vannet, er det sterk motstand mot monumentet, selv om det også er ment å hedre deres innsats.

– Vinnerutkastet som skal dele Sørbråten i to med et skår på 3-4 meter, har provosert mange. Det er mange naboer som mener dette er en brutal behandling av en naturperle. Forventningene var nok å få et noe fredeligere og mer lavmælt uttrykk, sa Per Christian Gomnæs plan- og miljøutvalget i kommunen.

Det ble også reist spørsmål om kunstnerens prosjekt i det hele tatt var gjennomførbart på grunn av de porøse bergartene i området.

Enkelte pårørende reagerte i tillegg på at barnas navn skulle inngraveres i fjellsiden, og mente det fikk holde at navnene deres var preget inn i Widerberg-monumentene.

Rapport om psykososiale følger av arbeidet med minnesmerket

Kommunal - og moderniseringsdepartementet publiserte i april 2015 en rapport ompsykososiale konsekvenser for naboene av det planlagte minnestedet på Sørbråten.

Hendelsene og prosessen rundt minnestedet har trukket mennesker fra hverandre, i stedet for å føre dem sammen, konkluderte rapporten.

Den lokale motstanden gjorde at Hole kommune endte opp med å si nei til Statsbyggs reguleringsplan. Dermed ble saken sendt over til kommunalminister Jan Tore Sanners bord.

Nå har altså Regjeringen landet på Dahlbergs utforming av minnested.

Publisert: