Bertheussen dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for angrep på demokratiet

Laila Anita Bertheussen (55) er funnet skyldig i angrep på demokratiet. Hun sendte selv flere trusselbrev og begikk hærverk på egen bil og bolig, mener retten.

Dommen mot Laila Anita Bertheussen (55) falt i Oslo tingrett fredag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Tegning av Anita Bertheussen under domsavsigelsen. I bakgrunnen sitter dommerne Anniken Nygaard Ottesen (t.v.) og Yngvild Thue. Tegning: Esther Bjørneboe / Pool / NTB
Dommer Yngvild Thue under domsavsigelsen i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Oslo tingrett ser på sentrale områder helt bort fra Bertheussens forklaringer på de mange hendelsene vinteren for to år siden. Det var hun som sendte trusselbrev og begikk hærverk mot sin egen bil og bolig – handlinger som er å regne som angrep på demokratiet, er rettens knusende konklusjon.

Straffen settes til fengsel i ett år og åtte måneder.

– Det er sjokkerende, dette her. Jeg anker på stedet. Uten tvil, sa Bertheussen etter den tre timer lange domsavsigelsen i sal 250 i Oslo tingrett.

Wara uteble

Den 55 år gamle kvinnen har nektet straffskyld fra første stund. Uten at samboeren Tor Mikkel Wara var til stede i retten, sto Bertheussen med svart munnbind på og hørte deler av dommen på 125 sider bli lest opp før hun fikk si hva hun mente om dommen.

Oppfatningen av at domfellelsen er feil, blir forsterket av rettens bevisvurdering, ifølge forsvarer John Christian Elden.

– Retten har lagt vekt på at det ikke er noe fellende og avgjørende bevis i saken. Den baserer seg på en såkalt samlet bevisvurdering og ser bort fra alibier og at det er tidspunkter Bertheussen ikke kan ha utført handlingene på, sa advokat Elden til NTB etter at dommen var avsagt.

Trusler og tagging

Bertheussen er dømt for åtte tilfeller av trusler mot sin samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Ingvil Smines Tybring-Gjedde var fornøyd med at Bertheussen ble kjent skyldig i å ha sendt trusselbrev mot henne og ektemannen. I dommen vises det til at Bertheussen hadde motiv, at hun utnyttet nettverket hun hadde fått innpass i av Tybring-Gjedde.

– Det viser at samfunnet tar det på alvor når noen truer regjeringens representanter og folkevalgte. Det har retten sagt sin mening om, og det er jeg veldig fornøyd med, sier hun til NTB og legger til at hun fremdeles føler seg dolket i ryggen av Bertheussen.

– Ville ramme «Ways of Seeing»

Bertheussen var svært opprørt over at huset som hun og daværende justisminister Tor Mikkel Wara bor i på Røa i Oslo, var blitt filmet, og at opptaket ble brukt i teateroppsetningen «Ways of Seeing» på Black Box høsten 2018. Bertheussen protesterte mot bruken, og det var etter at politiet henla anmeldelsen hennes at de mange hendelsene mot boligen i Vækerøveien begynte å inntreffe.

– Truslene mot Wara var middelet for å nå målet om å ramme «Ways of Seeing», heter det i dommen. Truslene mot Wara og ekteparet Tybring-Gjedde var utvilsomt rettet mot dem i kraft av deres virke som statsråder og stortingsrepresentanter, konkluderte retten.

I flere måneder etterforsket politiet sakene uten å finne noen mulige mistenkte. Først etter at Wara og Bertheussens bil ble antent natt til 10. mars 2019 begynte etterforskerne å fatte mistanke til at det var noen i familien som ble rammet av truslene, som også sto bak. Fire dager senere ble Laila Anita Bertheussen siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og tatt inn til avhør.

– Hun var svært opprørt over teaterstykket. Retten legger til grunn at dette var motivet for at hun utførte denne handlingen, hun hadde både motiv og anledning, sa tingrettsdommer Anniken Nygaard Ottesen.

Mangler troverdig forklaring

Retten poengterte gjentatte ganger at «Bertheussen har ikke noen troverdig forklaring» på forskjellige bevismomenter som peker i retning av henne som gjerningsperson. Snarere tvert imot opplever retten at hun nær sagt kontinuerlig tilpasser sine forklaringer til de bevisene politiet sikrer gjennom etterforskningen.

Bevisene mot henne er en lang og svært detaljert indisierekke, som samlet sett fjerner all fornuftig tvil om at det var hun selv som begikk handlingene i tiltalen. Det var eksempelvis hennes tusj og røde spray som ble brukt til taggingen på bilen og husveggen, noe som underbygges av Kripos' skriftanalyser og de digitale sporene i saken, fastslår retten.

Den samme nitide bevisvurderingen ligger til grunn for konklusjonen om at det var Bertheussen selv som kjøpte og brukte rødsprit da hun antente bilen og papiravfallet utenfor boligen. Ikke minst har tekniske spor fra Bertheussens mobiltelefon bidratt til å sette sammen påtalemyndighetens kjede av indisier.

Publisert: