Slik vil Bent Høie bremse koronasmitten

Nye og strengere tiltak er klare.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 784 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) opplyser at det fra og med lørdag blir forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet. Det er altså når lørdag blir søndag at forbudet innføres.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier at hun er bekymret for de kommende fadderukene og festing generelt.

– Vi ser økte smittetall blant unge og noen utbrudd i sammenheng med festing. Det er all grunn til å minne om at ved alkoholkonsum og festing, så er det lett å glemme smittevernreglene, sier Vold.

Høie erkjenner en viss frykt for at denne nye regelen kan gi flere hjemmefester.

– Urovekkende økning

Det innføres ikke et generelt påbud om munnbind når man er ute.

Høie understreker at munnbind aldri vil komme til erstatning for generelle smittevernråd som å holde minst én meters avstand.

 • Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer nå i hvilke konkrete situasjoner det kan bli aktuelt å bruke munnbind. Først og fremst vurderes dette nå for kollektivtrafikken, opplyser Vold til Aftenbladet.
 • Høie ber folk avvente eventuelle innkjøp av munnbind til disse rådene er klare, med mindre man skal fly.

– Folk må være forberedt på at det kan komme anbefalinger om bruk av munnbind i rushtiden på kollektivtransport, opplyser Høie.

Mer detaljerte råd vil komme 14. august.

– Det er fortsatt lite smitte i Norge, men økningen er urovekkende. Nå er vi nødt til å bremse for å holde kontrollen, sier han.

– For å beholde kontrollen må vi derfor tråkke på bremsen for videre gjenåpning og sette inn tiltak på nytt. Dette er i tråd med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets faglige anbefaling. Dette gjør vi for fortsatt å kunne å holde barnehager og skoler, sykehjem og arbeidsplasser åpne, sier statsråden.

– Ja, dere hører et visst større alvor fra oss nå, og det er fordi vi oppfatter at risikoen og konsekvensene nå er større enn det har vært på en stund, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Nedtur for eliteserieklubber og kulturlivet

 • Planen om å åpne for flere enn 200 mennesker på arrangementer som eliteseriekonserter og konserter, settes nå på vent, bekrefter Høie.
 • Det blir ikke lempet på 1-metersregelen på kinoer og andre arrangementer.

– Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet, og at noen vil bli sinte. Det forstår jeg godt, men vi kan ikke ta sjansen på å miste kontrollen nå, sa Høie.

 • Regjeringen åpner ikke for kamper og cuper i breddeidretten for voksne.

– Det åpnes ikke for kamper i breddeidretten, men folk kan fortsatt drikke seg godt beruset på barer fram til midnatt. Kan du forklare litt mer om hvorfor bare det ene tillates, Bent Høie?

– Det er rett og slett fordi det ikke er unntak fra 1-meterskravet på utesteder. I tillegg er det innført krav om alkoholservering ved bordene for å sikre at kravene følges. Når vi nå også innfører begrensning på skjenking til midnatt, så er det enda mer restriksjoner for å sikre at 1-meterskravet opprettholdes. Det idretten ønsker, er et unntak fra 1-meterskravet for å drive kamper og cuper. Det hadde vi ønsket å gi dem, og hadde smittesituasjonen tilsagt det, så hadde de fått det, men smittesituasjonen tilsier at vi ikke kan gjøre det nå, sier han til Aftenbladet.

Reiser, arbeid og fritid

 • Antall passasjerer i kollektivtransporten i rushtiden må ifølge Høie reduseres i forhold til normalsituasjonen for at det skal være trygt for dem som må bruke kollektivtransport på det tidspunktet.

– Vi oppfordrer alle som har mulighet, til å gå eller sykle til jobb og skole. Arbeidsgivere må legge til rette for at halvparten så mange bruker kollektivtrafikk, og statlige og kommunale arbeidsgivere bør gå foran som gode eksempler, sier Bent Høie.

 • Det anbefales at arbeidsgivere legger til rette for bruk av hjemmekontor to-tre dager per uke for alle som har mulighet til det.
 • Det anbefales forskjøvet arbeidstid for alle ansatte som ikke må være på jobb til normaltid, og som ikke har barn i skolepliktig alder eller barnehage.
 • Hjemmekontordager bør spres jevnt utover de forskjellige dagene i uken, ifølge Høie.
 • Regjeringen anbefaler norske borgere å unngå unødvendige reiser til utlandet – også til grønne land.
 • Helsedirektoratet arbeider nå med hvordan en kan etablere sentre for koronatesting på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner.

– Økt reiseaktivitet har medført økt smitte i Norge. Vi fraråder nå alle unødvendige reiser til utlandet. Dette betyr også at vi heller ikke åpner for reiser fra land utenfor EU/EØS-området med det første, sier Høie.

– Du presiserer at unødvendige reiser også til grønne land frarådes. Det er gjerne norske delegasjoner som i helgen skal til København eller har bestilt eller vurderer å bestille den type helge- eller ferieturer. Hva vil du spesifikt til dem som har bestilt eller vurderer å bestille en reise?

– Tenk dere om. Vi fraråder nå unødvendige reiser. Selv om et land er grønt, så har de aller fleste grønne land i Europa høyere smittespredning enn Norge. Reising i seg selv representerer økt smitterisiko, og smitteutviklingen i veldig mange europeiske land går veldig fort. Så selv om en planlegger reiser til et grønt land, kan det veldig fort bli rødt før reisen eller under reiseoppholdet, sier Høie til Aftenbladet.

– Derfor anbefalinger vi ikke unødvendige reiser til noen land utenfor Norge. Hvis en nå planlegger en weekendtur, som mange gjør på denne tiden av året, så tenker jeg at det kan man ta igjen en annen gang, legger han til.

Munnbind for reisende fra røde land

 • Folkehelseinstituttet melder at personer som ankommer Norge fra røde land, bør beholde munnbindet på til de er hjemme i karantene.

«Personer som ankommer Norge fra røde land, skal være ti dager i karantene i hjemmet eller annet egnet oppholdssted. Noen av dem kjører egen bil fra flyplassen til hjemmet, andre bruker kollektivtrafikk. Det siste kan være problematisk ettersom disse reisende har større risiko for å være smittet. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at personene beholder munnbindet på til de er trygt hjemme der de skal oppholde seg i karantenetiden», melder FHI.

– Dette innebærer for de aller fleste at de beholder munnbindet på når de tar for eksempel buss eller tog hjem fra flyplassen. Slik sett er det et tiltak som kan bidra til å unngå smitte under transport til stedet de går i karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Publisert: