Færre røyker, flere snuser

Stadig færre nordmenn røyker, men antallet snusere øker, viser tall fra SSB.

Publisert: Publisert:

Foto: Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

  • NTB

I 2019 fortsatte trenden med en synkende andel dagligrøykere og en økende andel snusere. Det var 9 prosent av nordmenn i alderen 16–74 år som røykte daglig i fjor, mens 14 prosent brukte snus.

Det er færrest i den yngste aldersgruppen (16–24 år) som oppgir å røyke daglig, med så lite som 2 prosent. Det står i kontrast til den eldste aldersgruppen (65–74 år), hvor 12 prosent er dagligrøykere.

Fordelingen etter alder er omvendt for snus. Mens 20 prosent av den yngste aldersgruppen oppgir å snuse daglig, gjelder dette kun 3 prosent i den eldste.

Siden 2010 har andelen nordmenn som røyker daglig, sunket med 10 prosentpoeng. Antallet daglige snusere har derimot steget med 7 prosentpoeng.

Kreftforeningen er fornøyd med at røykeandelen i befolkningen synker, men bekymrer seg over økningen i snusbruk og festrøyking blant unge. Foreningen mener flere tiltak må på plass.

– Tobakksforebyggende arbeid har vært nedprioritert den siste tiden. Det er nødvendig å øke tobakksavgiftene med minst 10 prosent, gjøre flere områder utendørs røykfrie som i Sverige og begrense mulighetene til å kjøpe tobakksprodukter på nettet, i utlandet og på taxfree. Det er også nødvendig med ressurser til å overvåke tobakksindustriens aktiviteter, skriver Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel til NTB.

Statistikk fra SSB baserer seg på tall innhentet via telefonintervjuer.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fikk brev fra sykehuset – skjønte ikke innholdet

  2. «Lidelsen er over»

  3. Elever i Stavanger og Sola har fått påvist covid-19

  4. – Det hadde blitt oppsigelse

  5. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

  6. Kristoffs trener om den gule triumfen: – Helt ubeskrivelig

  1. Snus
  2. Kreftforeningen
  3. Helse