Sjokkrapporter fra Xinjiang før Stortingets Kina-besøk

Stortingets utenriks- og forsvarskomité, her under et besøk fra NATOs generalsekretær i vår, reiser denne uken til Japan og Kina. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Aktivister i Norge fortviler over rystende rapporter om at én million uigurer holdes i hemmelige leirer. De ber norske politikere ta opp saken med Kina.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

FNs rasediskrimineringskomité (CERD) fremholdt nylig i en høring at den har mottatt «tallrike og troverdige» rapporter om at én million uigurer og andre muslimer og minoritetsgrupper holdes i interneringsleirer i Xinjiang-provinsen i Kina.

Denne uken reiser en topptung delegasjon fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité til Kina. Med seg får de en bønn fra Den norske Uigurkomiteens Adiljan Abdurihim:

– Både offentlig og diplomatisk press kan være en effektiv måte å kreve endringer fra Kina på. Derfor ber vi både utenrikskomiteen og utenriksministeren innta et tydelig standpunkt om situasjonen i Øst-Turkestan, i tråd med kjerneverdiene i norsk utenrikspolitikk, sier han til NTB.

Abdurihim viser til at menneskerettigheter og demokrati alltid fremheves som sentrale verdier og mål for norsk utenrikspolitikk.

– Må si fra

Av historiske og politiske årsaker refererer uigurene selv til Xinjiang-provinsen som Øst-Turkestan.

Abdurihim peker på at uigurene i tiår har vært gjenstand for overgrep og press mot sin kultur, sitt språk og sin religion i Kina. Han mener Norge gjør feil i å innta et «nøytralt standpunkt» i spørsmål om rettigheter i Kina.

– Det er feil å innta et nøytralt standpunkt. Når det gjelder menneskerettigheter i Kina, er Beijing fortsatt bekymret for sin internasjonale status. Det er svært viktig at norske myndigheter melder sin bekymring for over én million uigurer som holdes i politiske indoktrineringsleirer, uten noen rettslig grunn, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, de parlamentariske lederne Hans Andreas Limi (Frp) og Trond Helleland (H) og SV-leder Audun Lysbakken deltar på komitéreisen.

Konkrete spørsmål

Den norske uigurkomiteen utfordrer utenrikskomiteen, som er i Kina 3.–6. september, om å stille følgende spørsmål under besøket:

* Kan kinesiske myndigheter gi opplysninger om av hvilke grunner folk sendes til leirene?

* Hvilke rettigheter, som advokathjelp, har de som sendes dit, for å beskytte seg selv?

* Hva er situasjonen for dem som holdes i leirene?

– Norge må også løfte saken til den fremtredende, uiguriske akademikeren Ilham Tohti, som feilaktig er idømt livsvarig fengsel for å ha forsøkt å bygge dialog eller bru mellom uigurene og hankineserne, sier Abdurihim.

Avviser leirer

CERD-medlem Gay McDougall fra USA viste under høringen i FN til at Kina har forvandlet provinsen til «noe som ligner på en massiv interneringsleir». Men Kina benekter anklagene.

– Påstanden om at 1 million uigurer er internert i omskoleringssentre, er fullstendig usann, sa den kinesiske utsendingen Hu Lianhe.

I forbindelse med en kongresshøring i USA om Xinjiang beskrev republikaneren Marco Rubio situasjonen i provinsen som «noe av det mest grusomme som skjer i verden i dag».

– Hvor er alle menneskene blitt av? spurte Financial Times nylig i en omfattende artikkel om situasjonen.

«Styrke forbindelser»

Stortinget vil bruke besøket til å styrke forbindelsene til den kinesiske folkekongressen, som også utarbeider programmet for turen.

Norges forhold til Kina frøs til etter at Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010. Forbindelsene ble normalisert igjen etter at de to landene ble enige om en politisk erklæring, hvor Norge forpliktet seg å respektere Kinas kjerneinteresser.

– De siste månedenes rapporter om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang vekker bekymring, skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) nylig i et brev til Stortinget.

Publisert:
 1. uigurer
 2. Menneskerettigheter
 3. Xinjiang
 4. Utenriks
 5. Norge

Mest lest akkurat nå

 1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 3. Ryfylke har fått sin første vingård

 4. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

 5. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 6. Halve livet sto Jærens egen diva på scenen, så kom hun knapt ut av sengen