Hver dag rundt midnatt skjedde det noe mystisk med datamaskinene fra Huawei. Det tok fem år før noen oppdaget hva som foregikk.

(Aftenposten): Da Huawei installerte datasystemer i hovedkvarteret til Den afrikanske Union, skjedde noe merkelig med datamaskinene. Først fem år senere kom sannheten frem.

Publisert: Publisert:

Hovedkvarteret til Den afrikanske union i Addis Abeba. Hver natt mellom 24.00 og 02.00 ble dataene til de afrikanske politikerne sendt til Shanghai via Huaweis datasystemer. Foto: Tiksa Negeri / NTB scanpix

 • Per Anders Johansen
 • Inger Lise Hammerstrøm
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Dette er Kinas gave til våre venner i Afrika», står det på dørene til det nye hovedkontoret til Den afrikanske union i Addis Abeba i Etiopia.

Det kinesiske selskapet Huawei sørget for sky-løsningen, Wi-Fi-nett og dataeksperter da Afrikas politikere fikk et nytt bygg i 2012 for 1,6 milliarder kroner av Kina.

De neste fem årene ble de afrikanske politikerne tappet systematisk for data, ifølge Le Monde og Financial Times.

Mellom kl. 24.00 og 02.00 hver natt sendte datamaskinene i hovedkontoret enorme mengder data til Shanghai via Huaweis lagringssystemer.

– Det er vanskelig å si at Huawei ikke visste noe om hva som skjedde, sier den britiske forskeren ved Centre for Technology and Global Affairs ved Universitetet i Oxford, Valentin Weber.

– Det var de som utplasserte utstyret.

Medarbeidere ved Huaweis hovedkvarter i Shenzhen i Kina. Huawei passerte 100 milliarder dollar i 2018 i inntekter etter en vekst på 21 prosent siden 2017. Foto: Kin Cheung / AP

Huawei og Norge

Debatten om hvorvidt Norge skal nekte Huawei å bygge nytt 5G-nett har blusset opp etter flere avsløringer. Så langt har USA, Australia og New Zealand bannlyst Huawei i sine mobilnett. Flere land, deriblant Norge, vurderer det samme.

Kina og Huawei avviser anklagene og hevder at USA stopper fri konkurranse.

Politiets sikkerhetstjeneste har flere ganger uttrykt bekymring for Huawei, som bygget ut 4G-nettet i Norge for Telenor.

Derfor vekker Huawei bekymring

Tirsdag ble det avslørt et nytt, stort kinesisk dataangrep mot det norske selskapet Visma. Datainnbruddet i 2,9 millioner pasientjournaler i Helse Sør-Øst er også koblet til Kina.

Det er flere grunner til at en rekke europeiske land er bekymret:

 • I Polen, Australia, USA og Canada etterforsker politiet Huawei-ansatte etter anklager om alt frat spionasje til brudd på sanksjonene mot Iran.
 • Den kinesiske etterretningsloven pålegger alle kinesiske borgere og selskaper, også Huawei, å «assistere og samarbeide med nasjonal etterretning».
 • De store private kinesiske selskaper har egne kommunistparti-komiteer sentralt plassert i bedriftene. De sørger for at selskapene følger partiets linje også i utlandet.

Bør Huawei få levere 5G-nett til Norge? Debatten raser i flere land, deriblant Norge, etter flere avsløringer om kinesiske datangrep og spionasje. Foto: Andy Wong / AP

– Norge bør stille flere krav til Huawei

– De er subsidiert av staten og forpliktet til å følge statens politikk. Sensuren, overvåkingen og spionasjen stopper ikke ved Kinas grenser, sier Oxford-forskeren Weber til Aftenposten.

Han mener Norge nå bør stille strengere krav til Huawei:

 • Norske etterretningsmiljøer må få tilgang til datasystemene og produktene på forhånd for å gjøre en grundig sjekk.
 • Hardwaren og kildekoden til Huawei må undersøkes, blant annet for å se hvordan programvaren påvirker andre systemer.
 • Alle software-oppdateringer må kontrolleres.
 • Kreve at Huawei skiller ut sin internasjonale virksomhet fra den nasjonale.
 • Oppfordre Kina til å endre sine sensur- og spionasjelover.

– Norge bør gi klare tidsfrister. Hvis Huawei ikke lytter til norske bekymringer, bør de ekskluderes av sikkerhetshensyn, sier Weber, som tirsdag deltok på et frokostmøte i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Han viser til at britisk etterretning siden 2010 har gjennomført egne sikkerhetsundersøkelser av Huawei.

I sommer konkluderte granskningen for første gang med at det ikke kunne utelukkes at Huawei-innkjøp kunne svekke nasjonal sikkerhet.

Du kan se foredraget her:

Her er motargumentene

 • Dersom Huawei blir utestengt, vil Norge miste 41 prosent av de potensielle 5G-leverandørene.
 • Det kan bety mindre konkurranse, lavere kvalitet eller høyere priser for norske forbrukere.
 • Utestengelse av Huawei kan dessuten også slå tilbake ved at Kina gjør det samme.

– Da mister europeiske selskaper et marked med en milliard mennesker, sier Weber.

Etter at Canada arresterte en Huawei-sjef, er flere canadiere arrestert i Kina. En narkotikadømt canadier fikk fengselsdommen omgjort til dødsstraff.

«Det er veldig latterlig av etterretningstjenesten til et land å gjøre en sikkerhetsvurdering og angripe Kina med et rent hypotetisk språk», svarte den kinesiske ambassaden i Norge til NRK.

Ble dysset ned

Datatjenesten til Den afrikanske union (AU) oppdaget at kineserne kopierte alle data og sendte det 8000 kilometer til Shanghai i januar 2017, men saken ble holdt skjult til Le Mondes avsløring forrige uke.

Huawei og kinesiske myndigheter avviser at det har foregått spionasje.

Formannen i Den afrikanske union, Rwandas president Paul Kagame, sier til Reuters at han ikke kjenner til anklagene.

– Uansett tror jeg ikke det er gjort noe her som vi ikke ønsker at folk skal vite, sa Kagame.

Kineserne er ikke de eneste som er anklaget for spioansje på AU. Snowden-dokumentene avslørte at britisk etterretning tappet data fra afrikanerne i 2009 og 2010.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 3. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Kina
 2. Handelskrig
 3. Nupi
 4. Etterretning
 5. Huawei