Lulesamisk senter: - Har vært mange barrierer mot å fortelle 

Politiet har avdekket 151 seksuelle overgrepssaker i Tysfjord. Direktør for Arran lulesamisk senter sier det har vært vanskelig for ofrene å snakke ut.  

Drag er et av stedene i Tysfjord kommune som knyttes til den omfattende overgrepssaken. Politiet har etterforsket over 120 overgrepssaker mot barn. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det har vært barrierer mot å fortelle. Blant annet lojalitet, manglende tillit overfor myndighetene, og det at politi og helse- og sosialtjenester ikke har hatt kompetanse til å se hva som har skjedd, sier Lars Magne Andreassen, direktør for Arran lulesamisk senter, til NTB.

Nordland politidistrikt holder i dag pressekonferanse etter å ha etterforsket over 120 sedelighetssaker i Tysfjord kommune. Mange av sakene omfatter grove seksuelle overgrep, inkludert voldtekter av barn. Arran ble før pressekonferansen opplyst om hvilke tall politiet kom til å komme med.

Overgrep

Politiet startet etterforskningen i juni 2016 etter at elleve kvinner og menn fra Tysfjord sto fram med sine overgrepshistorier til VG.

Gjennom avhør av de involverte har det kommet fram at mange har tilknytning til de læstadianske menigheten – både blant dem som tilhører det lulesamiske miljøet og andre.

– Arran har jobbet i årevis med å løfte vanskelige problemstillinger, blant annet seksuelle overgrep. Det var ikke nødvendigvis en avsløring som kom med Tysfjord saken, det var heller det at folk ville ha endring. Det var samer som selv fortalte, og som brukte blant annet VG og Arran som en arena for å få sine historier ut, sier Andreassen.

Lulesamer i Tysfjord

Etterforskningen har vist at 58 prosent av overgrepene har skjedd på vestsiden av Tysfjorden, mens 42 prosent har skjedd på østsiden av Tysfjorden.

Det er registrert til sammen 82 fornærmede og 92 mistenkte personer. Nesten 70 prosent av de fornærmede og mistenkte tilhører det lulesamiske miljøet i Tysfjord.

– Det kommer jo til å bli sagt på pressekonferansen at det ikke nødvendigvis foregår flere seksuelle overgrep i Tysfjord enn andre steder, men grunn av at folk ikke har fortalt om dette på så lang tid, blir det veldig overveldende når alt kommer på en gang, sier Andreassen.

– Men at dette er en overgrepskultur, det vil jeg ikke si, sier han.

Les også

  1. 151 overgrepssaker i Tysfjord: 43 voldtektssaker, 40 omhandler seksuell omgang med barn under 14 år

Publisert:
  1. Overgrep
  2. Tysfjord

Mest lest akkurat nå

  1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

  2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

  3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

  4. Endelig fikk Støre til noe

  5. Brann i hytte på Tau

  6. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben