FHI-utkast: Færre kommuner mister vaksinedoser, men Sandnes kan bli en av dem

Skien, Rakkestad og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, mens blant andre Sandnes bør gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

Pfizer-vaksine mot koronavirus. Foto: Heiko Junge / NTB

  • NTB – Oda Ertesvåg
Publisert: Publisert:

På listen over de såkalte nullkommunene som regjeringen la fram onsdag, sto Bergen, Førde, Hamar, Kongsvinger, Kristiansand, Larvik, Nes, Ringerike, Ringsaker, Sandnes, Skien, Stavanger og Trondheim.

Helsedepartementet ba tidligere denne uka Folkehelseinstituttet (FHI) levere inn en fornyet vurdering av listen over de kommunene som skal få flere vaksinedoser.

I et utkast fra FHI som er sendt fra Helsedirektoratet til kommuneoverleger og vaksinekoordinatorer i Vestfold og Telemark, er Rakkestad, Skien og Nesodden kommune lagt til denne listen. Mens Sandnes er blant kommunene som er fjernet.

Dermed kan det ligge an til at 24 kommuner får 60 prosent flere vaksinedoser enn befolkningsnøkkelen legger opp til.

I tillegg til en ny kommunevurdering fra FHI, skal Helsedirektoratet gjennom statsforvalterne avklare om kommunene som eventuelt mister vaksinedoser har kapasitet til å gjennomføre en slik vaksinasjonsplan. De har fått frist for dette oppdraget onsdag 19. mai klokka 12.

Færre kan miste vaksinedoser

Om det nye utkastet fra FHI blir vedatt onsdag, vil det til sammen være 23 nullkommuner i Norge, altså kommuer sm verken får flere eller færre vaksinedoser fremover.

Blant annet kan Trondheim og Kristiansand bli nullkommuner. Ifølge FHI-forslaget fordi disse er store, befolkningstette kommuner, hvor både tiltak og smittespredning vil få større konsekvenser enn i mindre kommuner.

Møtte kritikk

En rekke ordførere har siden regjeringens pressekonferanse onsdag vært svært negative til at de kan miste vaksinedoser samtidig som de den siste tiden har opplevd høyt smittetrykk og levd under strenge koronatiltak.

Ordførere fra Vestfold og Telemark ba torsdag statsminister Erna Solberg (H) om et møte om den geografiske vaksineomfordelingen.

Folkehelseinstituttets modell for å velge ut kommuner tar høyde for smitterisiko, innleggelsesrisiko og hvor langt kommunene har kommet i vaksinasjonen. I tillegg er det lagt vekt på tiltakstrykket.

Ordfører-jubel

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) er kjempefornøyd med at det nå kan se ut til at kommunen ikke mister vaksinedoser.

– Etter en slik modell lander Tønsberg ut på «stedet hvil». Vi får ikke flere doser enn forespeilet, men blir heller ikke fratatt noen. Vi er fornøyd med at det nå ser ut som FHI og regjeringa lytter til oss i denne saken, sier Rygh Pedersen i en pressemelding.

Også i Holmestrand kommune jubler ordfører Elin Weggerud (Ap).

– Det opplevdes som en uforståelig avgjørelse at vi måtte gi fra oss disse dosene. Dette var en god nyhet. Jeg er glad for det på vegne av innbyggere, ansatte og næringsliv i kommunen, sier hun.

Det er regjeringen som til slutt avgjør hvilke kommuner som skal få flere vaksinedoser, hvilke som får beholde dosene sine og hvilke som må gi fra seg vaksinedoser.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 27 nye smittetilfeller på Nord-Jæren – mange knyttes til utested

  2. Kjøpte eiendom med strand­linje. Ble sak­søkt og måtte kjøpe strandlinjen på nytt

  3. Mesternes mester-innspillingen er i gang på Sørlandet

  4. Norge Mining har boret 72 hull på jakt etter milliard­verdier i Dalane. Et av dem er under hytta til lederen i Nærings­foreningen

  5. Manchester United-stjerne ferdig i EM

  6. FHI med ny vaksineberegning: Mange må tåle store forsinkelser