Brende: Norge fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at handlingene til Nord-Korea er helt uakseptable, og at verdenssamfunnet nå må reagere på atomprøvesprengningen.

– Dette er totalt uakseptabelt og viser at situasjonen i Nord-Korea rundt utviklingen av atomvåpen er veldig bekymringsfull, sier utenriksminister Børge Brende. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Brende sier til NRK at han mener verdenssamfunnet må reagere sterkt på at Nord-Korea nå har testet en hydrogenbombe.

– Dette er totalt uakseptabelt og viser at situasjonen i Nord-Korea rundt utviklingen av atomvåpen er veldig bekymringsfull.

I en offisiell uttalelse søndag formiddag sier utenriksministeren at Norge «fordømmer på det sterkeste den kjernefysiske prøvesprengningen som ble gjennomført av Nord-Korea i dag».

Provokasjon

– Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon i en allerede svært spent og farlig situasjon på Korea-halvøya og i regionen. Nord-Koreas handling er helt uakseptabel og FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet må reagere sterkt og samlet.

– Samtidig må vi erkjenne at denne konflikten ikke har noen enkle militære løsninger, men må søkes løst politisk og diplomatisk, sier utenriksminister Børge Brende, som mener FN sikkerhetstråd nå må innkalles til et hastemøte.

– Man må også legge en strategi for hvordan Kim Jong UN og Nord-Korea kan legge til side og avvikle dette atomprogrammet gjennom en politisk og diplomatisk prosess, sier utenriksminister Brende.

Hittil kraftigste

Bomben søndag er landets sjette atomprøvesprengning og den hittil kraftigste.

Ifølge det norske seismiske observatoriet NORSAR er det målt seismiske bevegelser i området der de tidligere atomsprengningene har funnet sted på en styrke på 5,8 på Richters skala.

Dette indikerer en sprengkraft på cirka 120 kilotonn TNT. Til sammenligning var den forrige prøvesprengningen i september 2016 på 20 kilotonn TNT, mens Hiroshima-bomben i 1945 var på 15 kilotonn.

Les også

 1. Nord-Korea sier de gjennomførte vellykket test av hydrogenbombe

 2. – Nordkoreansk atombombe ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben

 3. Kina og Sør-Korea fordømmer på det sterkeste Nord-Korea kjernefysiske test

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Nord-Korea
 3. Børge Brende

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. Oilers-sjefen hyller matchvinneren: – Veldig kjekt at det lykkes for ham

 6. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur