Norske missiler skal styrke båndene til Tyskland

Salget av det norske NSM-missilet til Tyskland har en anslått verdi på 10 milliarder kroner. Rundt 100 små og store aktører vil nyte godt av avtalen. 

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (til venstre) og statsminister Erna Solberg kan glede seg over en stor avtale for norsk forsvarsindustri. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Naval Strike Missile (NSM) et norskprodusert sjømåls- og kryssermissil fra Kongsberg Defence Systems. Avtalen kommer i forbindelse med det norske ubåtkjøpet fra Tyskland. 

– Vi har kommet nærmere Tyskland de siste årene i vårt forsvarspolitiske samarbeid. Det skyldes jo også at Tyskland har forandret sin forsvarspolitikk og blitt mer aktivt med i internasjonale operasjoner, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Tettere bånd

I forrige uke slo Ap-leder Jonas Gahr Støre fast at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen tilsier et tettere samarbeid med nordiske naboland og Tyskland. 

Solberg er enig, men i likhet med Støre understreker hun at dette ikke skal skje på bekostning av NATO-alliansen med USA.

– I ubåtkjøpet sto det mellom Frankrike og Tyskland, så der ville det ha vært en europeisk dimensjon uansett. Vi skal har flere partnere framover og bygge samarbeidet i Europa, men først og fremst er dette et materiellsamarbeid, sier hun.

Europeiske allianse

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at Norge og Tyskland har samarbeidet på maritim side i mange år allerede og viser til at de to siste ubåtklassene er tyske.

– De siste årene har vi jobbet mye med våre europeiske allierte for å fordype samarbeidet, særlig med Storbritannia, Tyskland, Nederland og Frankrike.

Hun understreker at dette arbeidet ble innledet lenge før Donald Trump ble president i USA. Det transatlantiske samarbeidet med USA blir altså ikke mindre viktig framover, mener Søreide.

– USA er fortsatt vår største og viktigste allierte, poengterer hun.

Norske oppdrag

Regjeringen arbeider for å få på plass industriavtaler som tilsvarer anskaffelsesverdien av nye ubåter. 

– Ett eksempel er kampledelsessystem for ubåter, der Kongsberg er verdensledende. Også her ligger det kontrakter for norsk industri i milliardklassen i årene framover, sier Søreide.

Kongsberg Defence Systems anslår at om lag 100 små og store aktører vil nyte godt av industriavtalene med Tyskland.

– Norge har valgt en solid partner. Tyskland er vår største handelspartner og en av våre nærmeste allierte, framholder statsministeren.

Publisert:
  1. Tyskland
  2. Forsvaret
  3. Våpen

Mest lest akkurat nå

  1. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

  2. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

  3. Når kommer vinteren, egentlig?

  4. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

  5. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen

  6. Hund falt ned i dypt hull på Våland