Tabupris til Målfrid J. Frahm Jensen

Erfaringskonsulent Målfrid Frahm Jensen sa i mai opp sin stilling ved SUS på grunn av vanskelige arbeidsforhold. Nå får hun pris fra Rådet for psykisk helse.

Målfrid Frahm Jensen (Arkivfoto).
 • Janne Håland
  Janne Håland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Mistilliten mot meg ble stor, og jeg følte jeg stod svært alene mot åtti andre. Arbeidsforholdene ble veldig vanskelige, sa Frahm Jensen i mai om hvorfor hun valgte å si opp stillingen sin som erfaringskonsulent ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS).

Etter at hun 15. januar ytret seg kritisk i Stavanger Aftenblad om omfattende tvangsbruk i psykiatrien, ble det satt i gang underskriftkampanje mot uttalelsene hennes. Frahm Jensen følte seg presset ut av de fire sentrale lederne som skrev eposten, som rundt 80 av hennes arbeidskolleger ved psykiatrisk divisjon ved spesialavdeling for voksne signerte.

- Fantastisk og modig innsats

I morgen overrekker Rådet for psykisk helse Tabuprisen til Målfrid Frahm Jensen i lokalene til Fritt Ord i Oslo. Prisen har blitt utdelt årlig siden 1995.

Frahm Jensen får ikke prisen utelukkende på grunn av hennes arbeid ved SUS.

— Vi har visst om henne en stund fordi hun i mange år har vært modig og virkelig gjort en innsats både med å være åpen om psykiske helseplager og bidra til økt kunnskap om psykisk helse. Hun har sittet i en rekke utvalg. Det er summen av den fantastiske og modige innsatsen hun har vist gjennom så mange år som gjør at hun nå får prisen, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse til Aftenbladet.

Vil ikke kommentere SUS-konflikten

Hun ønsker ikke å kommentere konflikten mellom Frahm Jensen og SUS, utover en generell kommentar om at underskriftskampanjer ikke hører hjemme i arbeidslivet.

— Vi sitter ikke med detaljer om det som skjedde i dette tilfellet, og det er heller ikke vår oppgave å mene noe om det. Det imidlertid trist at erfaringskonsulenter sier opp jobbene sine, fordi stemmene deres er så viktige. Det er viktig å ha et klima og en kultur for å kunne ta opp vanskelige ting og evaluere praksis, som for eksempel tvang i psykiatrien.Evaluering må til for å bli bedre, sier Gundersen.

Hun håper prisen vil gi håp og motivasjon til andre i samme situasjon som Frahm Jensen, og påpeker igjen viktigheten av å ha erfaringskonsulenter.

— De har en annen rolle enn fagpersoner har, fordi de selv sitter med en unik erfaring som pårørende eller pasient. Det gir en troverdighet som er gull verd i møte med andre pasienter, sier Gundersen.

- Ingen revansj mot SUS

Målfrid J. Frahm Jensen er glad og beæret over å skulle motta prisen i morgen, men ser ikke på det som en revansj mot psykiatrisk divisjon ved SUS.

— Jeg tenker at det er en anerkjennelse for det totale arbeidet jeg har holdt på med i 25 år, både når det gjelder åpenhet og formidling av kunnskap om psykisk helse. Det gjelder ikke kun min stilling ved SUS. Det første foredraget jeg holdt var om type 1-diabetes og spiseforstyrrelser i 1990. Siden har diktene mine om selvskading blitt manus for et teaterstykke i Danmark, og jeg har blant annet kjempet for å beholde psykambulansen, sier hun.

Hun påpeker likevel at det hun har vært gjennom på SUS viser viktigheten av å ha erfaringskonsulenter, og at hun har satt søkelys på viktigheten av å kunne snakke åpent om bruk av tvang.

Frahm Jensen slutter i sin faste stilling som erfaringskonsulent ved SUS 1. oktober, etter å ha vært ansatt der siden 2009.

— Jeg har fått flere jobbtilbud, så jeg blir ikke arbeidsledig. Jeg kommer til å fortsette med å stille kritiske spørsmål og kjempe for pasienter og pårørende. De står mitt hjerte nærmest, sier hun.

SUS gratulerer

I en epost til Aftenbladet formidler kommunikasjonssjef Gottfred Tunge ved SUS en hilsen fra sykehuset:

"Helse Stavanger HF gratulerer Målfrid med prisen, som hun får for sitt mangeårige engasjement for pasienter og pårørende i psykisk helsevern. Fagdirektør Sverre Uhlving vil representere foretaket ved overrekkelsen i Oslo i morgen."

LES OGSÅ:

Les også

 1. Fikk kolleger mot seg etter avisoppslag - nå sier hun opp

 2. Sykehuset ble tidlig varslet om ulovlig isolasjon

 3. Unødvendig tvang ødelegger liv

 4. Varslere og rettssikkerheten

 5. Unyansert og ukritisk av Aftenbladet

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 2. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 3. Når kommer vinteren, egentlig?

 4. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 5. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen

 6. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)