Frps asylforslag avvises av alle

Fremskrittspartiets krav om ny asylpraksis blir avvist av regjeringspartner Høyre og en samlet opposisjon.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Frp-leder Siv Jensen la fram fem tiltak mot terror da hun oppsummerte det politiske halvåret fredag. Ett av dem er å stoppe det hun kaller "asylinnvandring" ved å opprette asylmottak i utlandet som søkere kan søke derfra.

– Poenget med å kunne søke fra utlandet handler om at vi vil ha bedre kontroll med hvem disse menneskene er, sier Jensen til NTB.

Men hva slags konsekvenser en slik ordning vil ha for asyltilstrømningen, kommenterer hun ikke. Om det blir færre eller flere asylsøkere, om det blir opprettet asylmottak i land som Somalia eller nærområder til Syria, er ifølge henne vanskelig å svare på nå.

– Hvor mange som kommer til å søke, avhenger av hvor mange som finner det attraktivt å komme til Norge, sier Jensen.

Høyre: Plikt til å hjelpe

Frp-forslaget blir blankt avvist av regjeringspartner Høyre, som legger vekt på de internasjonale forpliktelsene Norge er bundet av.

– Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød og til å gi beskyttelse mot forfølgelse. Vi støtter derfor ikke full stans av asylinnvandring, men vi jobber for å intensivere tvangsreturarbeidet, sier nestleder Bent Høie.

Frps øvrige terrortiltak innebærer å innføre permanent grensekontroll, generell bevæpning av politiet, minimum ti års botid for statsborgerskap og overvåking og bekjempelse av radikaliserende aktivitet.

– Usivilisert

Forslaget fra Frp om å stanse det partiet beskriver som asylinnvandring er usivilisert og historieløst, framholder KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson overfor VG.

– Praksisen med å gi beskyttelse til mennesker på flukt fra forfølgelse er en av de tidligste kjennetegn på siviliserte samfunn, med historiske kilder så langt tilbake som 3500 år. Dette vil Frp sette strek over, sier hun.

Også fra regjeringens andre samarbeidsparti Venstre er mottakelsen kjølig.

– Stortinget vedtok en rekke innstramningstiltak våren 2016. Venstre har stilt seg bak en del av disse tiltakene. Vi ser ingen grunn til å stramme til ytterligere, sier innvandringspolitisk talsmann André N. Skjelstad.

– Useriøst

Arbeiderpartiet, som også var med på innstramming gjennom asylforliket i fjor, kaller utspillet useriøst.

– Hvordan skal man stoppe asylsøkere fra å komme hit til grensa? Det er ingen kriminell handling å søke asyl, sier innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås.

Senterpartiet mener utspillet er patetisk.

– De har vært handlingslammet i fire år, også kommer de nå inn i valgkampen og sier at de vil ha disse endringene. Vi har fremmet forslag om permanent grensekontroll og det ble nedstemt av Frp i salen tidligere, sier Sps Heidi Greni til VG.

– Dette er bare valgkamp. De ønsker å provosere, som Frp alltid gjør. Det de egentlig driver med her, er å komme med stadig mer radikale forslag for å slippe en valgkamp som handler om de økende forskjellene, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Publisert:
 1. Siv Jensen
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Asyl
 4. Innvandring

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi vet nå at munnbind demper smittetrykket ganske vesentlig

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. 8 myter om koronavaksinen

 4. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 5. Premier League-kamp stanset: Tilskuer får medisinsk behandling

 6. 41 smittet på bedehus-basar