Mot borgerlig enighet om landbruksmeldingen

Uenighet på borgerlig side har forsinket arbeidet med landbruksmeldingen på Stortinget. Men nå skal de fire partiene snart være i havn med forhandlingene.

Lanndbruksminister Jon Georg Dale (Frp) vil få landbruksmeldingen kraftig omskrevet av Stortinget, fastslår Senterpartiet. Her fra regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Et nytt og kanskje endelig forhandlingsmøte på Stortinget er planlagt tirsdag kveld. Så blir det eventuelt en runde i partigruppene onsdag før en avtale er klar. Næringskomiteen skulle egentlig ha avgitt sin innstilling i saken 23. mars, men slik ble det ikke.

– Jeg forventer at regjeringspartiene, KrF og Venstre blir ferdige i tide til den nye fristen 6. april. De har tross alt hatt tre måneder på seg, sier næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp).

– Omskrevet

Pollestad sier landbruksmeldingen ligger an til å bli kraftig omskrevet av stortingsflertallet. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fikk kraftig kritikk fra bondeorganisasjonene og opposisjonen da den ble lagt fram før jul. Også fra samarbeidspartiene KrF og Venstre kom det sterke innsigelser.

– Hvis vi skal tolke signalene fra KrF og Venstre i den offentlige debatten, så blir det store endringer, sier han.

De to partiene slo tidlig fast at det ikke er aktuelt å kutte antallet melkeregioner fra 19 til 10, slik regjeringen foreslo. KrFs Line Henriette Hjemdal er også kritisk til å avvikle dagens ordning for markedsregulering av korn og egg.

– Jeg mistenker statsråden for å ri politiske kjepphester når jeg hører han legge fram regjeringens politikk for markedsreguleringsordningene, sa Hjemdal til NTB i desember i fjor.

– Effektivisere

Da han la fram meldingen slo landbruksminister Jon Georg Dale fast at jordbruket måtte omstille seg for å øke og effektivisere matproduksjonen.

Også for eple og matpotet foreslår regjeringen å avvikle markedsbalanseringen og innføre likebehandling med annen produksjon av frukt og grønt. TINEs skal fortsatt være markedsregulator for kumelk og Nortura beholder en tilsvarende rolle innen kjøttproduksjon.

Målprisen og volummodellen for svinekjøtt foreslås også avviklet, hvilket vil innebære at ordning blir den samme for svinekjøtt som for andre kjøttslag.

I tillegg vil regjeringen fjerne 15-prosentmålet for økologisk omsetning og produksjon, noe Venstre har protestert mot.

Tidspress

Representantskapet i Norges Bondelag kom i forrige uke med kraftig kritikk mot regjeringen og samarbeidspartiene for behandlingen av landbruksmeldingen.

Med den nye og forsinkede tidsplanen på Stortinget følger det at meldingen først vil bli sluttbehandlet 25. april, dagen før kravene i jordbruksoppgjøret kommer.

– Meldingen skulle skape ro og forutsigbare rammer i framtidige forhandlinger. Nå skjer det motsatte, heter det i uttalelsen fra Bondelaget.

Forhandlingene på Stortinget er for lengst løftet til de parlamentariske lederne.

(©NTB)

Publisert: