SV: – Aps migrasjonsforslag er naiv skrivebordspolitikk

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen etterlyser mer solidaritet etter at Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg la fram sitt forslag til fremtidig asylpolitikk.

SVs Karin Andersen mener forslaget fra Aps migrasjonsutvalg er usolidarisk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Andersen reagerer blant annet på at utvalget, som ledes av Masud Gharahkhani, foreslår å etablere det de kaller en «solidaritetspott» på minst 5 milliarder kroner for å hjelpe flere i nærområdene.

– Det er ingen solidaritet i dette forslaget. Først og fremst skal det tas penger fra andre deler av bistandsbudsjettet. Gharakhani må svare på hvem de skal ta pengene fra. Er det vaksineprogrammer, er det arbeidet for trygg abort eller er det direkte nødhjelp, spør Karin Andersen.

I migrasjonsutvalgets innstilling legges det også opp til at Norge skal inngå flere tredjelandssamarbeid, slik som avtalen mellom EU og Tyrkia, slik at Norge kan sende asylsøkere til det første trygge landet de har, eller kunne ha, oppnådd beskyttelse i.

– Forslaget er naiv skrivebordspolitikk som legger til grunn at vi inngår mange avtaler med land som massivt bryter menneskerettighetene om mottak av flyktninger. Er det Russland og Putin, eller Tyrkia og Erdogan som Gharakhani vil Norge skal dele ut penger til, spør Andersen.

Hun mener utvalget blant annet forutsetter flere forhold som de ikke har kontroll over.

– I realiteten vil forslaget fra Ap gjøre at Norge, som er ett av verdens rikeste land, vil motta færre flyktninger, mens fattige land skal ta en enda større byrde og få kutt i bistand. Det forslaget må Ap parkere, sier Andersen.

Les også

  1. Ap-utvalg vil ha flere kvoteflyktninger og færre asylsøkere på grensen

Publisert:
  1. Flyktningpolitikk
  2. Migrantkrisen i Europa

Mest lest akkurat nå

  1. Mann i 40-årene tiltalt for seksuelt misbruk av om lag 40 hunder

  2. Chelsea-sjefen om Haaland: – La oss se hva som skjer

  3. Syklist påkjørt i Stavanger

  4. Kommunen krever sjarken fjernet – kan koste eieren flere hundre tusen

  5. Regjeringen vil hjelpe med strømregningen

  6. «Elsker du mobilen din høyere enn meg, pappa?» Her er tegnene på at du er mobil­avhengig.