Kort tid mellom vaktene øker sykefraværet

Sykepleiere som går direkte fra kveldsvakt til dagvakt neste morgen, har 20 prosent høyere sykefravær enn når de er uten slike vakter, viser undersøkelse i Helse Bergen.

PÅ VAKT: Cecilie Hammersland er sykepleier og jobber dag, kveld og natt. - Jeg kvier meg alltid mest til kveldsvakt med påfølgende dagvakt, sier hun
  • Kari Pedersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg merker det går ut over helsen. Jeg plages med migrene, og får jeg anfall skjer det typisk på dagvakt etter en kveldsvakt, sier Cecilie Hammersland, sykepleier på Haukeland universitetssjukehus til Bergens Tidende.

Psykolog Øystein Vedaa ved Universitetet i Bergen har undersøkt om vaktordningen for sykepleierne på Haukeland gir utslag på sykefraværet. Det gjør den. Korte netter gir høyere fravær, konstaterer han.

– Skiftordninger med kveld og påfølgende dagvakt burde i større grad bli valgfrie, sier Vedaa, som tar doktorgrad ved Universitetet i Bergen på flere studier av skiftordninger, søvn og helse blant sykepleiere.

Les også:

Les også

Tåler vi en tøffere turnus?

Bryter Arbeidsmiljøloven

Internasjonalt kalles det for «quick return», en form for vaktordning som er i bruk blant helsepersonell verden over. I Norge også, selv om Arbeidsmiljøloven krever at det skal være 11 timer mellom to vakter. Rask retur betyr vanligvis ni timer fra kveldsvakten er over til sykepleieren stiller på jobb igjen.

Forskere i mange land har studert effekten av slik rask retur. Over alt ser de at kveldsvakt med påfølgende morgenvakt gir mindre og dårligere søvn.

Det samme fant Vedaa da han fikk 67 sykepleiere i Telemark til å føre søvndagbok. Natten mellom kveldsvakt og dagvakt sov pleierne i snitt 5,6 timer.

– De brukte lengre tid på å sovne, og søvnkvaliteten sank. Dagen derpå kjente de seg søvnige. Dagvaktene er vanligvis de mest stressende. Det kan tenkes at risikoen for å skade seg selv eller pasientene øker etter slike vaktskifter, sier Vedaa.

Les også:

Les også

Direktorat: Nordsjøturnus på sykehjem er uforsvarlig

Sjekket 1500 sykepleiere

Neste skritt for Vedaa var en større studie i samarbeid med Helse Bergen. For første gang er det hentet ut store datamengder om hvordan sykepleiere faktisk jobbet og koblet det med sykefraværet deres.

Kartleggingen strekker seg over ett helt år og omfatter over 1500 sykepleiere på Haukeland universitetssjukehus.

KOBLET DATA: Øystein Vedaa koblet vaktplaner og sykefravær til 1500 sykepleiere.

Vakter med rask retur slo tydelig ut på fraværet. Hadde de én slik vakt en måned, var risikoen for sykefravær neste måned økt med 6,4 prosent sammenlignet med måneder uten slike overganger.

Sykepleiere i turnus har vanligvis tre seint-tidlig-vakter på en måned. Vedaa har beregnet at det øker fraværet i den påfølgende måneden med 21,5 prosent.

Vil sjekke medisinbruk

– I omsorgsyrkene er det mange steder 10 prosent sykefravær. Betyr disse resultatene at fraværet kunne vært redusert med 20 prosent eller en femtedel ved å fjerne rask retur fra vaktsystemet.

– Ja, våre resultater kan antyde det, sier Vedaa.

Neste skritt er å koble dataene med Reseptregisteret for å se om bruk av seint-tidlig-vakter gir mer bruk av sovemedisin, antidepressiver og antibiotika.

– Vi vet jo at dårlig søvn svekker immunforsvaret, påpeker psykologen.

– Tar tid å sovne

På medisinsk post 5 nord i syvende etasje av Sentralblokken på Haukeland summer det av travel formiddag. Her har Cecilie Hammersland jobbet siden hun var ferdig med utdanningen for fem år siden. I full jobb med tredelt turnus, der hun veksler mellom dag, kveld og natt.

Tyngst er overgangen mellom kveld og dag, synes hun. Da er hun ferdig klokken 10 på kvelden og skal stille i uniform igjen klokken syv eller halv åtte.

– Jeg er vanligvis hjemme litt før 11, men det tar tid å ro ned og finne søvnen. Så blir jeg nok ekstra stresset med tanke på at jeg snart skal opp igjen.

Hammersland er tillitsvalgt og deltar når nye vaktplaner skal settes opp.

– Vi prøver i størst mulig grad å unngå rask retur, men det er vanskelig å få kabalen til å gå opp uten, sier hun.

– Norsk Sykepleierforbund er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen, skriver fylkesleder Mette Mikkelsen i en epost.

Helst vil Mikkelsen ha vaktordninger som skifter med klokken; At dagvakt blir fulgt av kveldsvakt og nattevakt, før ny runde med dagvakt igjen.

Publisert: