D-dag nærmer seg for borgerlig budsjett

De fire budsjettkameratene på borgerlig side tar sikte på å komme til enighet innen søndag klokken 18. Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot flere forsinkelser.

Publisert: Publisert:

Klokka går, konstaterer Hans Olav Syversen (KrF) etter nye samtaler tirsdag mellom de borgerlige budsjettkameratene om neste års statsbudsjett. Fra v. Svein Flåtten (H) Hans Olav Syversen, Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V). Bak står Sverre Vatnar. Partienes selvpålagte frist er søndag klokka 18. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • Mats Rønning
 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Med det opplegget som nå er skissert, blir det svært liten tid til å ta det ansvaret som påhviler oss. Utsettelser utover dette vil være uansvarlig for Stortingets behandling, sa Støre fra Stortingets talerstol tirsdag.

Senere på dagen ble det klart at Høyre, Frp, KrF og Venstre har gitt seg selv frist til søndag klokken 18 med å komme i mål med hovedprioriteringene i statsbudsjettet for neste år.

– Det er en viktig deadline, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

Framdrift

Regjeringspartiene må bli enige med samarbeidspartiene KrF og Venstre for å sikre flertall for statsbudsjettet. I to uker har samtalene pågått. Fremdeles er det et godt stykke fram til enighet.

– Det er god progresjon i samtalene, men det er et stykke igjen på flere områder, sa Syversen vei inn til et nytt forhandlingsmøte i statsrådssalen på Stortinget tirsdag formiddag.

For hans parti er det særlig innen skole- og familiepolitikk det etterlyses avklaringer. For Venstres del er avstanden fortsatt stor når det gjelder de grønne avgiftene som regjeringen og samarbeidspartiene lenge har kranglet om.

Tror på enighet

Høyre, Frp, KrF og Venstre har håp om å bli enige om en budsjettavtale innen mandag 21. november. Planen er da at budsjettdebatten avholdes 5. desember. Svein Flåtten har god tro på at de skal klare fristen.

– Vi har kontroll på tiden, sa han.

Det er ventet at forhandlingene vil fortsette onsdag. Som et resultat av forsinkelsene er fristen for finanskomiteens innstilling skjøvet til 28. november.

At fristene skyves på, innebærer at det kan bli nødvendig for Stortinget å samles siste lørdag før jul, framholdt stortingspresident Olemic Thommessen ved inngangen til tirsdagens stortingsmøte.

Grønn meny

I helgen var det mye oppmerksomhet om den grønne menyen som underutvalget i budsjettsamtalene har komponert. Innspillene er i hovedsak en sammenstilling av ulike forslag til klimakutt fra partienes alternative budsjetter.

Elefanten i rommet er imidlertid regjeringens bilpakke. Pakken innebærer noe økt bensin- og dieselavgift, men samtidig økt pendlerfradrag, bompengekutt og redusert årsavgift for fossilbiler.

Mens Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi fredag understreket at pakken ligger fast, hadde hans kollega i Høyre Svein Flåtten en annen tilnærming:

– Her inne forhandler vi og prøver å finne løsninger, fremfor å kaste ultimatum og dekreter over bordet til hverandre.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 2. Front­kolli­sjon på E39 i Lyngdal

 3. Da hun trodde sønnen skulle dø, arrangerte Christin Kristoffersen fest

 4. Haalands langspurt overskygget alt. Det gikk et gisp over fotballverdenen.

 5. Direkte: Hvem blir sykkelkongen av Champs-Elysées i Paris?

 6. Casper Ruud rystet verdens beste. Storspilte i «tidenes norske tenniskamp».

 1. Svein Flåtten
 2. Hans Andreas Limi
 3. Olemic Thommessen
 4. Hans Olav Syversen
 5. Jonas Gahr Støre