Oljeblokadene starter mandag morgen

Grytidlig mandag morgen snører Knut Enger igjen nettet rundt fem oljeterminaler i Tønsberg, Oslo, Fredrikstad og Stavanger. I tillegg blir tre terminaler i Bergen blokkert.

 • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

Blokadene betyr i praksis at all levering av bensin og fyringsolje til bensinstasjonene i Sør-Norge stopper opp. Flere bensinstasjoner meldte lørdag at de hadde solgt mer bensin enn vanlig. Allerede søndag kjørte de fleste oljeselskapene ut mandagsleveringen til sine stasjoner, men mange stasjoner vil trolig gå tomme for bensin etter to-tre dager.

Full blokade Allerede søndag kveld startet Bileiernes Interesseorganisasjon mobiliseringen for blokaden av terminalene i Oslo, Fredrikstad, Tønsberg og Stavanger.

-Mange er på plass allerede søndag kveld, men blokaden starter først mandag, senest klokka 7, sier Knut Enger til NTB.

Han beskriver kampviljen blant sjåførene som stor, og tror at folk flest vil sympatisere med aksjonistene, selv om mange vil bli rammet av bensintørke. At det nå også er klart at det blir blokader i Bergen, har Enger forståelse for.

-Jeg skjønner Vestlandet godt. Med alle avgiftene på ferjer, tunneler og bommer har de det enda litt verre enn oss her på Østlandet, sier Enger.

Enger understreker at det vil bli gitt dispensasjoner for utrykningskjøretøyer og for utkjøring til sykehus, barnehager og aldersboliger.

-Det kan jo ellers være fint å bruke anledningen til å sjekke kollektivtilbudet. Det er enkelte partier der ute som vil ha alt over på kollektivtrafikk. Så nå får vi se hvor godt kollektivtilbudet er utbygd i Norge, sier Enger tørt.

Aksjon i Bergen I tillegg til Engers aksjon besluttet medlemmene i Bergen Lastebileier-Forbund søndag å blokkere oljeterminalene på Mongstad, Skålevik og Stamneset i Hordaland fra klokka 6 mandag morgen.

-Styret er pålagt av våre medlemmer å organisere aksjonen, sier styreleder Ørjan Henanger i Bergen Lastebileier-Forbund til NTB.

Bergensavdelingen av Norges Lastebileier-Forbund (NLF) går dermed imot landsstyret som tar avstand fra blokadeaksjonene.

-Vi har sagt vi skal ha lovlige aksjoner. Hva medlemmene finner på er strengt tatt deres ansvar. Aksjonen i Bergen er en lokal sak de får ta ansvar for selv, sier administrerende direktør Gunnar Apeland i NLF til NTB.

Ultimatum Den utløsende årsaken til aksjonen mandag er at finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ikke kom med konkrete løfter om nedsettelse av drivstoffavgiften i et møte med Norges Lastebileier-Forbund fredag. Bileiernes Interesseorganisasjon krever en fastpris på diesel på 7 kroner.

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) tar avstand fra aksjonene. NLF hadde lørdag formiddag et ekstraordinært styremøte, og bestemte at de skal presse Stortinget til å godta kravet om 2 kroner lavere dieselavgift. Fristen er 11. oktober — én uke etter at statsbudsjettet blir lagt fram. Hvis ikke forbundet får det svaret de ønsker, blir det full stopp av vareleveranser over hele landet den 11. oktober klokka 06.

Krever politihjelp SV-leder Kristin Halvorsen mener at blokadene er ulovlige, og forlanger at politiet griper inn. Aftenposten skriver at justisminister Hanne Harlem ikke vil uttale seg om en eventuell innblanding fra politiet før hun ser at blokaden er et faktum. Politiet i Oslo bestemmer seg ikke for hva de skal gjøre før mandag morgen.

Per-Kristian Foss (H) på sin side mener finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen med uklar tale unødig provoserer fram aksjoner blant lastebileierne.

Les også

 1. Krise i tørrlagt Frankrike

 2. Britisk drivstoffaksjon fortsetter

 3. |Bensintørke i Storbritannia

 4. Bensin- opprøret i Europa

 5. Oljeprisen ute av kontroll

 6. Britisk bensinkrise mot slutten

 7. Fem oljeterminaler blokkeres mandag

 8. Lastebileiere med forskjellig kurs

 9. -Tom for bensin neste uke

 10. Mandag blokkeres to oljeterminaler

 11. Tankanlegg-blokadene starter søndag kveld

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ble kalt gris, veltet bord med boller og ellevill feiring: – Deilig å slå «Rolex-guttene»

 2. Trude (38) vart overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

 3. Politiet: Barn skal være påkjørt ved skole i Klepp

 4. SUS-leger på sporet av livreddende blodprøve. Nå åpner de forskningssenter i Sandnes

 5. Russebuss-russ raser mot rulleforbud – får støtte fra jurist

 6. Ukjent smittekilde uroer i Eigersund