Venstre vil velge før jul – KrF kan bli påvirket 

Innen utgangen av desember vil Venstre trolig ha bestemt seg for om partiet blir en del av regjeringen eller går i opposisjon. Et ja kan få KrF på gli.

Om Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen blir enige, kan Norge ha en trepartiregjering ved juletider. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Etter det NTB erfarer, blir avgjørelsen tatt før årsskiftet.

En mulig trepartiregjering er det store spørsmålet i norsk politikk for tiden, og saken sto høyt på dagsordenen på Venstres landskonferanse i helgen, uten at det kom klare signaler fra toppledelsen.

– Venstres velgere forventer noe mer for å støtte en statsminister enn å bare få den statsministeren, var det nærmeste Venstre-leder Trine Skei Grande kom i sin tale til landsstyret.

KrF på gli?

Tidligere samarbeidspartner KrF har allerede takket nei til både ministerposter og en ny samarbeidsavtale med regjeringen. Men nå åpner partileder Knut Arild Hareide døra ørlite på gløtt.

– Venstres endelige beslutning vil kunne påvirke våre drøftelser i KrF, sier han til VG.

Overfor NTB understreker Hareide at det naturlig nok blir annerledes å forholde seg til en trepartiregjering enn en topartiregjering.

– Vi må selvfølgelig drøfte hva det betyr for oss å være i opposisjon til en regjering som har et sentrumsparti i seg, sier han.

– Vil du avvise muligheten for at også KrF kan gå inn i regjeringen?

– Jeg vil ikke spekulere i noe før Venstre har gjort sitt valg. Vi har gjort et valg, og det står vi for, sier Hareide.

Indre splittelse

Innad er Venstre splittet i saken. Flere fylkesledere sier til NRK at de er svært kritiske til et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet, mens andre mener partiet bør gå i regjering for å få mer gjennomslag.

Selv mener Grande de fire borgerlige partiene har fått til mye i fellesskap.

– Vi har i dag et annet erfaringsgrunnlag for samarbeid, sier hun til NTB, men understreker samtidig at det er for tidlig å konkludere med noe som helst.

For tiden jobber partienes nestledere med å sammenligne partiprogrammene og se etter likheter og ulikheter. Arbeidet skjer parallelt med budsjettbehandlingen i Stortinget.

Dernest skal sonderingene og eventuelle forhandlinger starte, føre Venstres stortingsgruppe skal ta den endelige beslutningen.

– Det er sikkert mange vanskelige enkeltsaker, men for oss er det viktigste å få gjort noe på de tre store feltene skole, bedriftspolitikk og klima og miljø, sa Grande til NTB lørdag.

Stridssaker

Øverst på Venstres kravliste står fortsatt vern av Lofoten, Senja og Vesterålen, der partiet sammen med KrF greide å få satt bom for en konsekvensutredning i forrige stortingsperiode. Spørsmålet nå kan bli om de greier det en gang til.

Både Høyre og Frp ivrer etter å berede grunnen for oljeboring i området.

Også Frp hadde landsstyremøte i helgen, der partileder Siv Jensen rakte ut en hånd til Venstre gjennom å vektlegge saker som redusert barnehagebetaling for fattige familier og gratis kjernetid i barnehagen.

Samtidig understreker Jensen at det er viktig å få et tydelig Frp-stempel på fire områder i en eventuell ny regjeringsplattform: Streng asylpolitikk, større statlig ansvar i eldreomsorgen, opprettholde tempoet i bygging av vei og infrastruktur, samt skatter og avgifter.

Venstre har allerede gjort det klart at de ikke vil være med på Frps foreslåtte innstramminger i asylpolitikken.

Publisert: