FHI: Norge kan få tre–fire koronabølger i år

Folkehelseinstituttet (FHI) venter at det kan komme tre-fire bølger med koronaviruset i år. Men økende immunitet betyr at viruset vil være mindre farlig.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet tror at det kan komme to-tre bølger med koronaviruset i år. Men viruset blir stadig mindre farlig. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 63 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Den utbredte immuniteten i befolkningen etter smitte og vaksinasjon vil bidra til at sykdommen jevnt over blir mindre farlig, tror FHI.

Covid-19 vil likevel gi mange sykehusinnleggelser i flere år fremover, skriver Aftenposten.

– De eldre vil nok trenge oppfriskningsdoser minst årlig, skriver fagdirektør Preben Aavitsland i FHI i en epost til avisen.

Ekspertene regner med at den eldre delen av befolkningen vil være særlig utsatt for covid-19 i lang tid fremover.

– Vi regner med at covid-19 vil etablere seg som en viktig dødsårsak blant svært gamle og blant skrøpelige, særlig på sykehjemmene, slik influensa og andre luftveisinfeksjoner alltid har vært det, skriver Aavitsland.

Fjoråret har vært koronapandemiens mest dødelige år i Norge etter at hele 3.431 personer døde med covid-19 i 2022. Det tilsvarer 70 prosent av alle som har dødd med covid-19-infeksjon siden det første dødsfallet i mars 2020.

De aller fleste av dem som døde, var i 80- og 90-årene. Opp mot to tredeler var sykehjemspasienter.

Publisert: