PST: Ikke aktuelt med utlevering for norsk kvinne siktet for IS-deltakelse

PST har siktet en norsk kvinne i Syria for deltakelse i terrororganisasjonen IS, men vil ikke be om utlevering. Kvinnen er mor til en alvorlig syk fireåring.

En norsk kvinne som er internert i Al-Hol-leiren i Syria, er siktet for å ha deltatt i en terrororganisasjon. PST vil foreløpig ikke be om at hun utleveres til Norge. Foto: AP / Maya Alleruzzo / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

PST sier til NTB at de ikke har planer om å be om utlevering av kvinnen på nåværende tidspunkt.

– Flere andre er blitt internasjonalt etterlyst, men dette er per nå ikke aktuelt i denne saken, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.

Vil innhente informasjon

Ifølge Hugubakken er kvinnens status endret fra mistenkt til siktet for at de skal kunne innhente informasjon om henne.

– Skal man kunne begjære innhenting av informasjon om en person, må vedkommende være siktet, sier han.

En eventuell internasjonal etterlysning skjer i dialog med Det nasjonale statsadvokatembetet. Men også førstestatsadvokat og embetsleder Jan F. Glent avviser at det er aktuelt å be om utlevering på nåværende tidspunkt.

– Et sterkt signal

Kvinnen nekter straffskyld, men ønsker å bidra i etterforskningen ved avhør, opplyser hennes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, til NTB.

Han mener siktelsen er et sterkt signal til regjeringen om at kvinnen må hentes hjem, slik at PST kan få oppklart saken.

– Regjeringen må ikke hindre en pågående politietterforskning, men heller sikre at straffesaken kan avgjøres innen rimelig tid, sier Nordhus.

Kvinnen, som er 29 år, er siktet for brudd på straffelovens paragraf 136a. Den øvre strafferammen er seks års fengsel, ifølge NRK.

Raja ber om utlevering

Venstres Abid Raja har flere ganger uttalt at Norge bør hente hjem gutten, og om nødvendig også moren.

Han håper at både kvinnen og barna nå kommer til Norge.

– Jeg håper PST raskest mulig begjærer henne utlevert, slik at hun kan komme til Norge og stilles for retten, og at begge barna på denne måten kan bringes i trygghet, sier Raja til NTB.

Alvorlig sykt barn

Kvinnen har vært internert i flyktningleiren Al-Hol med sine to barn siden mars, da familien kom ut av IS-enklaven Baghouz.

29-åringen er mor til en fire år gammel gutt og en tre år gammel jente. Gutten skal ha cystisk fibrose, som krever avansert behandling.

Helsepersonell ved feltsykehuset i flyktningleiren har konkludert med at de ikke kan gi fireåringen behandlingen han trenger.

I forrige uke stemte Stortinget ned et forslag om å hente kvinnen og hennes familie hjem til Norge.

Mandag ba Redd Barna om at regjeringen henter hjem norske barn i Syria og deres familier. Tyrkia varslet samme dag at de vil sende styrker inn i den nordøstlige delen av Syria, hvor blant annet Al-Hol-leiren ligger.

Publisert: