877 pasienter døde etter feilbehandling – pårørende har fått erstatning

Pårørende har til sammen fått utbetalt 261 millioner kroner av Norsk pasientskadeerstatning (NPE) som følge av at 877 pasienter døde grunnet feilbehandling.

Direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har utbetalt erstatning til de pårørende i disse sakene fordi vi mener at pasientene mest sannsynlig ville ha overlevd hvis de hadde fått riktig behandling eller om riktig diagnose hadde blitt stilt tidligere, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE i en pressemelding.

I perioden 2012 til 2018 har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) tilkjent erstatning i 877 saker der pasienten døde som følge av feilbehandling i helsetjenesten.

Det er til sammen utbetalt 261 millioner kroner i erstatning til pårørende i disse sakene. Erstatningen dreier seg hovedsakelig om dekning av forsørgertap for de etterlatte og utgifter til gravferden.

– Det gjør inntrykk å gå gjennom disse sakene. Blant de 877 sakene ser vi en del tilfeller der det har skjedd alvorlige feil i helsetjenesten. Dette materialet viser flere eksempler på forsinket kreftdiagnose, feilvurdering i fødselsforløp, manglende sikring av pasienter med selvmordsrisiko og for dårlig oppfølging av pasienter etter inngrep. Sakene er en påminnelse om hvor viktig det er med gode rutiner og riktig kompetanse i helsetjenesten, sier Jørstad.

Les også

  1. Mener sykepleiere er flinkere enn leger til å melde fra om feil

Publisert:
  1. Pasientskadeerstatning

Mest lest akkurat nå

  1. Thor Inge og Greta bur i eit 50 år gammalt hus som enno ser ungt ut

  2. Monica Fjeld (49) synes det er vanskelig å finne kjærligheten i voksen alder. Disse tre tipsene kan hjelpe.

  3. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  4. Vil gi billig strøm til 2000 hytter

  5. Professoren stilte 500 ledere ett spørsmål: Hva ville vært verst, én uke uten alkohol, sex, venner, penger – eller telefonen?

  6. Ydmyk Østbø om egen revansj: – I Viking setter vi laget foran oss selv