877 pasienter døde etter feilbehandling – pårørende har fått erstatning

Pårørende har til sammen fått utbetalt 261 millioner kroner av Norsk pasientskadeerstatning (NPE) som følge av at 877 pasienter døde grunnet feilbehandling.

Direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi har utbetalt erstatning til de pårørende i disse sakene fordi vi mener at pasientene mest sannsynlig ville ha overlevd hvis de hadde fått riktig behandling eller om riktig diagnose hadde blitt stilt tidligere, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE i en pressemelding.

I perioden 2012 til 2018 har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) tilkjent erstatning i 877 saker der pasienten døde som følge av feilbehandling i helsetjenesten.

Det er til sammen utbetalt 261 millioner kroner i erstatning til pårørende i disse sakene. Erstatningen dreier seg hovedsakelig om dekning av forsørgertap for de etterlatte og utgifter til gravferden.

– Det gjør inntrykk å gå gjennom disse sakene. Blant de 877 sakene ser vi en del tilfeller der det har skjedd alvorlige feil i helsetjenesten. Dette materialet viser flere eksempler på forsinket kreftdiagnose, feilvurdering i fødselsforløp, manglende sikring av pasienter med selvmordsrisiko og for dårlig oppfølging av pasienter etter inngrep. Sakene er en påminnelse om hvor viktig det er med gode rutiner og riktig kompetanse i helsetjenesten, sier Jørstad.

Les også

  1. Mener sykepleiere er flinkere enn leger til å melde fra om feil

Publisert:
  1. Pasientskadeerstatning

Mest lest akkurat nå

  1. Omkom i druknings­ulykke på Sande­stranden

  2. Jordmor på SUS: – Har aldri vært så bekymret som jeg er nå

  3. Eierne av Martinique-huset protesterer mot planer om ute­sted på nabo­eiendommen

  4. Hun trodde hun var trygg på boinstitusjonen. Så tok nattevakten kontakt på Messenger

  5. Her ligger enorme verdier. Men kan de hentes ut?

  6. Sauda nest varmest i landet