Helgen preget av drukningsulykker

Det har vært flere drukningsulykker denne helgen, men færre drukner i forbindelse med bading, viser Redningsselskapets oversikt.

Politi og redningsmannskaper ved Hurdalssjøen, der en mann falt ut av en båt og druknet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
En 20 år gammel mann er antatt omkommet etter at han falt ut av en båt og forsvant i Hemnessjøen i Akershus. Foto: Privat / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Så langt har tre personer mistet livet eller er antatt omkommet i drukning.

24 år gamle Kristoffer Skretteberg Syvertsen mistet livet i en drukningsulykke Drammenselva like sør for Åmot i Buskerud lørdag. Tidligere samme dag omkom en 30 år gammel mann fra Eidsvoll kommune i en drukningsulykke i Hurdal i Akershus.

Samtidig fortsetter søket etter 20 år gamle Martin Morgenlien Skamo fra Enebakkneset i Fet kommune, som falt ut av en båt i Hemnessjøen i Akershus natt til søndag. Han er antatt omkommet.

Aurskog-Høland kommune og Søndre Høland idretts- og ungdomslag åpnet søndag ettermiddag dørene til Søndrehallen, hvor helsepersonell, ansatte i Aurskog-Høland kommune, politiet og en diakon sto til rådighet for familie og bekjente av Skamo, skriver Indre Akershus Blad.

Færre badeulykker

I tillegg til drukningene har det i løpet av helgen også vært flere tilfeller hvor folk har blitt reddet opp av vannet i live.

Redningsselskapet ser antall drukningsulykker de siste dagene i sammenheng med det fine været.

– Når det er varmt vær, trekkes flere mot og på sjøen. Vannet er det fineste vi har, men det er skummelt hvis vi ikke mestre det, sier kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet til NTB.

Redningsselskapet ser en endring i årsaken til drukningsulykkene.

– Tidligere har vi hatt mange baderelaterte drukningsulykker om sommeren. Nå ser vi en bredere flora av årsaker. Færre drukner i forbindelse med bading, sier Andersen.

Fall fra land og brygge er den vanligste årsaken til drukningsulykker året rundt. Så langt har det vært flere dykkerulykker og drukninger etter fall fra fritidsbåt. To av sju drukningsulykker i første del av juli skjedde i forbindelse med bading, mot fem av sju i samme periode i fjor.

Eigil Andersen anbefaler alle badende å gjøre seg kjent med grunnforhold og å få en oversikt over hvordan de kommer seg opp av sjøen.

– Se etter stille, passiv oppførsel

Redningsselskapet oppfordrer samtidig alle som befinner seg i fritidsbåt eller i nærheten av stranden, til å løfte blikket. Det kan være vanskelig å få øye på et menneske som drukner.

– Du vil ikke høre skrik fra et menneske som holder på å drukne. Se etter unormal, stille og passiv oppførsel. Den som drukner, bruker all energi på å holde seg flytende, og vil ikke klare å feste blikket, sier Eigil Andersen.

Menn er overrepresentert i drukningsstatistikken.

– Menn tar større sjanser, svømmer lenger ut og overvurderer seg selv, slår Andersen fast.

Hittil i år har 45 mennesker druknet her til lands. Det er 15 færre enn i samme periode i fjor, viser tall som Redningsselskapet slapp forrige uke.

Publisert:
 1. Ulykker
 2. Leteaksjoner
 3. Bading
 4. Fritidsbåt

Mest lest akkurat nå

 1. I verste fall står hele Nye SUS ferdig på Ulland­haug først i 2040

 2. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

 3. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 4. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 5. Alsgaard glad for at han til slutt turte: – Det åpnet en del dører inni meg

 6. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi