Christian André Pettersen vant Årets kokk - stiller som kandidat til Bocuse d’Or 2020

Den tidligere kjøkkensjefen på Mondo i Sandnes tok bronse i Bocuse d’Or tidligere i år.

 • Ragnhild Sofie Selstø
  Ragnhild Sofie Selstø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Under det nasjonale mesterskapet Årets kokk i Mathallen i Oslo tirsdag kveld ble det avgjort hvem som skal representere Norge i Europa-finalen i Bocuse d’Or i Tallinn i 2020, verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

Christian André Pettersen vant Europa-finalen i Torino i 2018 og kom på bronseplass i Bocuse d’Or i Lyon i år. Han har tidligere jobbet på Mondo i Sandnes, Spiseriet på Konserthuset i Stavanger og på Charles & De som hadde lokaler i Langgata i Sandnes.

Filip August Bendi fra Sandnes og hans lag tok sølv, samt prisen for årets beste geografiske identitet. Fendi er tidligere kjøkkensjef ved NB Sørensen Annen Etage i Stavanger, og jobber i dag som kreativ leder ved Hotel Bristol i Oslo.

Bronsemedaljen gikk til Øyvind Bøe Dalelv fra Bodø.

Marius Dragsten Kjelsrud fra Spiseriet i Stavanger stakk av med årets bærekraftpris, som blir delt ut til kandidaten som har vist at han lager mat med minimalt svinn.

Se prisutdelingen her:

Kjelsrud fra Stjørdal bor og jobber i Stavanger, hvor han er ansatt på Spiseriet i Stavanger konserthus.

Mat fra Ryfylke

De fem kokkene som ble tatt ut som finalister i år er Christian André Pettersen, Filip August Bendi, Marius Dragsten Kjelsrud, Øyvind Bøe Dalelv og Håvard Werkland.

I konkurransen skulle de fem finalistene lage to retter med en del obligatoriske og noen frivillige råvarer. I år skal den ene retten blant annet bestå av vaktel og vaktelegg fra Ryfylke. Den andre skal bestå av noe så tilsynelatende traust som sei, servert med skalldyr og løk eller grønnkål.

Lokale commis’er

Bocuse d’Or, både i norsk og internasjonal sammenheng, har alltid vært svært mannsdominert. Også i år er alle finalistene i den norske konkurransen menn, men denne gang har flere av dem fått med seg kvinner som sine nærmeste medarbeidere.

Filip August Bendi har med seg Eline Sofie Sunde som sin commis (assisterende kokk), Håvard Werkland har med seg Runa Ailin Kvendseth, mens Kjelsrud har sin 20 år gamle kollega Ingrid Løland fra Sola som sin nærmeste medhjelper. Løland håper at hun selv skal være blant kokkene som konkurrerer om en finaleplass i Lyon om noen år.

Publisert:
 1. Christian André Pettersen
 2. Konkurranse
 3. Råvarer
 4. Bocuse d'Or

Mest lest akkurat nå

 1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 2. Magne Fjell blir ny havnedirektør

 3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

 4. Sandnes-talent herjet - vant 13-0 (!)

 5. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

 6. Motorstopp på E39 onsdag formiddag