Nær 20 prosent av klimagasskutt skyldtes vedlikeholdsstans

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) skryter av at regjeringens klimapolitikk virker, men en femdel av CO2-kuttet i fjor var midlertidig hos Equinor.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Vidar Ruud

  • NTB
Publisert: Publisert:

I en pressemelding i forrige uke uttalte miljøminister Rotevatn at nye korrigerte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at utslippene i Norge gikk ned 3,4 prosent i fjor, og at utslippene på 50,3 millioner tonn i fjor er de laveste utslippene i landet siden 1993. Rotevatn tilskrev dette regjeringens klimapolitikk.

Klassekampen skriver onsdag at en stor del av nedgangen i 2019 er på grunn av en midlertidig vedlikehold på raffineriet på Mongstad, som derfor er stengt ned av Equinor.

«Stansen av krakkeranlegget utgjorde en reduksjon på ca. 330.000 tonn CO2 sammenlignet med normal produksjon fra dette anlegget», bekrefter talsperson for prosessering i Equinor Eskil Eriksen, som også bekrefter at utslippene vil gå opp når anlegget åpner.

Mengden tilsvarer 19 prosent av det samlede norske utslippskuttet i fjor. Rotevatn sier det er normalt med driftsstans på ulike anlegg fra år til år.

– Det er helt normalt. Sånn sett er ikke den enkelte utslippskilden så interessant. Det interessante er summen, og summen er en betydelig nedgang i klimagassutslipp, sier Rotevatn.

Både SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken og Miljøpartiet De Grønnes leder Une Bastholm reagerer på Rotevatns gladnyhet. De er ikke enige med Rotevatn og sier kuttene i realiteten ikke er reelle og varige utslippskutt.

Publisert:
  1. Klimapolitikk
  2. Equinor
  3. Sveinung Rotevatn

Mest lest akkurat nå

  1. Ny studie på demens: – Funnene er oppsiktsvekkende

  2. Volden på Vaulen badeplass: Tre gutter tiltalt etter at 15-åring ble slått bevisstløs

  3. Fjell­bygda nektet å dø. Nå har de store planer

  4. «Dette går ikke, Viking. Berntsen kan ikke få en slik avskjed»

  5. Er norsk statsborger og disponerer leilighet i Norge. Må likevel på karantenehotell: – Dette er internering

  6. Hver kveld klemmer hun hode­puten til Maria og sier god natt til en datter som ikke lenger lever