Får ikke jobb fordi han er fetteren til Birgitte Tengs

Da Fokus Bank fant ut at den nyansatte siviløkonomen var den mye omtalte fetteren til Birgitte Tengs, avsluttet de arbeidsforholdet umiddelbart.

Fetteren til Birgitte Tengs går rettens vei for å få jobb i Fokus Bank.
 • Hans Petter Aass
  Hans Petter Aass
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Det er mer enn 13 år siden juryen i Gulating lagmannsrett frifant ham for anklagene om at han hadde drept sin jevngamle kusine utenfor Kopervik natt til 6. mai 1995. Siden har saken forfulgt ham. Nå ønsker fetteren å etablere seg i Norge igjen, etter mange år i utlandet, skriver Stavanger Aftenblad.

Flyttet til Frankrike

Etter å ha startet studier i Bergen, valgte han å flytte til Frankrike for å utdanne seg til siviløkonom for å slippe unna lange blikk og samtaler bak ryggen hans.

Senere har han jobbet for internasjonale banker i flere land. I fjor søkte han på jobben som assisterende kundeansvarlig for storkunder på Vestlandet i Fokus Bank. 10. desember fikk han vite at han var ansatt.

Etter kontrakten skulle han starte i den nye jobben 1. mars i år, men han ble invitert på en bedriftssamling 16. og 17. februar. Fredagen før seminaret fikk vite at han var uønsket. Den påfølgende mandagen kom brevet:

«Fokus Banks beslutning skyldes at banken har blitt klar over at du er «fetteren til Birgitte Tengs»,» skrev banken.

Denne uken går saken for Stavanger tingrett. Banken har forsøkt å få til et forlik, men fetteren har ikke akseptert tilbudet.

Vantro

— Etter åtte år i som ansatt i internasjonale banker i utlandet ønsket jeg meg hjem igjen. Jeg har fått en datter som nå er ett og et halvt år gammel, og både min kone og jeg ønsket at hun skulle vokse opp i Norge, i nærheten av sine besteforeldre på Karmøy. Hun hadde sagt opp sin jobb som forretningsadvokat, og flyttelasset var pakket. Så fikk jeg vite at jeg var uønsket. Den eneste begrunnelsen som ble gitt, var at jeg var Birgittes fetter. Jeg reagerte med vantro, sier fetteren til Stavanger Aftenblad.

Familien valgte likevel å flytte til Stavanger i slutten av februar i år, i håp om at det skulle ordne seg med Fokus Bank eller med en annen jobb. Så langt har han søkt 112 jobber i Norge, uten å få et eneste positivt svar.

- Jeg hadde håpet at dette skulle løse seg uten konflikt, men nå er jeg presset opp i et hjørne. Jeg hadde ikke noe valg annet enn å bringe saken inn for retten. Nå har vi levd på oppsparte midler siden vi kom hit, men jeg må jo skaffe familien noe å leve av. Siden jeg har jobbet i utlandet, får jeg heller ikke arbeidsledighetstrygd, sier 34-åringen.

- Ført bak lyset

Fokus Bank mener fetteren førte dem bak lyset ved ikke å nevne den 16 år gamle drapssaken da han søkte jobb i banken.

- Vi tar ikke stilling til skyldspørsmål i straffesaken, men vi mener han burde forstått at i forhold til stillingen han søkte, så er denne delen av hans bakgrunn av betydning for om han kan fylle stillingen. At han ikke gjorde det, representerer et så vesentlig tillitsbrudd allerede før han startet at vi annullerte den inngåtte avtalen, sier juridisk direktør Thorbjørn Gjerde i Fokus Bank.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 3. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 4. Aldri har Norge hatt en spiller med annen hudfarge enn hvit. Nå skjer det noe.

 5. Michael Carrick forlater Manchester United – Ødegaard i hovedrollen i høydramatisk kamp

 6. Byggingen på Misjons­marka får fortsette