Nordmenn mener alle land bør ha lik vaksinetilgang

Den globale vaksinefremdriften varierer på kontinentene, og Afrika ligger langt bak store deler av verden. Nordmenn flest mener alle land bør ha lik vaksinetilgang.

Afrika ligger langt bak store deler av verden i vaksineringstempo. Her fra en helsearbeider i Lagos i Nigeria i forrige måned.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 541 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Mer enn tre av fire nordmenn svarer ja på spørsmålet om de støtter lik vaksinetilgang for alle land, ifølge undersøkelsen fra Opinions koronamonitor.

76 prosent svarte ja, noe som er en nedgang fra september da 90 prosent svarte det samme.

– Nordmenn har gjennom hele pandemien stått støtt med tanke på global vaksinefordeling, selv om solidaritetsfølelsen svekkes svakt over tid, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Samtidig har oppmerksomheten blant nordmenn vært noe fallende rundt hvordan viruset sprer seg på det enorme kontinentet Afrika, hvor mange land sliter med koronaviruset. Vaksineringen har kommet senere i gang der sammenlignet med flere andre kontinenter.

Fire av ti nordmenn svarer at de er opptatt av koronasituasjonen i Afrika. I mars i fjor svarte seks av ti det samme.

Rundt 1,3 milliarder mennesker bor i Afrika, som hittil kun har fått under 2 prosent av verdens vaksiner, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det globale Covax-opplegget skal sørge for den globale tilgangen til koronavaksiner. I starten var vaksinefremdriften raskest i de vestlige landene. WHO har gjort det klart at den globale krisen ikke er over før befolkningen i mer fattige land også er vaksinert mot covid-19.

Publisert: