Nemnd: - Sandberg brøt Iran-karantenen

Per Sandberg (Frp) brøt karantenen han var ilagt da han var i møte i Iran, ifølge Karantenenemnda. Selv krever han en ny vurdering av saken.

Per Sandberg og Bahareh Letnes snakker ut på pressekonferansen under Arendalsuka i sommer.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møtte pressen i Arendal tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Blir dette stående, vil det være det samme som å ilegge meg fullt yrkesforbud. Det kan jeg ikke akseptere, sier Sandberg til Adresseavisen.

Nemnda har vurdert Sandbergs møter i Iran i oktober, etter at han tidligere i år gikk av som fiskeriminister.

– Karantenenemnda har kommet til at du har brutt vedtaket om karantene du ble ilagt 20. september 2018. Du pålegges å avstå fra slike aktiviteter i den resterende tiden av karantenen. Du pålegges også å avstå fra slike aktiviteter i perioden med saksforbud, innen feltene saksforbudet gjelder for, heter det i avgjørelsen, som er stilet til Per Sandberg.

Det var NRK som først omtalte avgjørelsen.

Gebyr

– Karantenenemnda gjør oppmerksom på at dersom du deltar i nye møter eller seminar eller lignende i karantenetiden, eller involverer deg i saker som omfattes av saksforbudet i den perioden saksforbudet gjelder, vil det kunne være aktuelt for Karantenenemnda å ilegge deg et overtredelsesgebyr, heter det videre.

Etter nemndas syn er deltakelsen på møtene «en klart kritikkverdig og klanderverdig opptreden». Den understreker at også en tidligere politiker som er underlagt karantene eller saksforbud, bør utvise en særlig aktsomhet med sikte på å ikke handle i strid med det vedtaket.

Sandberg klager

Sandberg aksepterer ikke at han skal ha brutt karantenevilkårene under møtene han og kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes (28), gjennomførte på sin reise til Iran. Nå vil han ha en begrunnelse og en ny vurdering fra nemnda, skriver Adresseavisen.

Nemnda har tatt avgjørelsen etter å ha fått redegjørelser fra Sandberg 30. oktober og 20. november.

Tur til Iran

Per Sandberg gikk av 13. august i år av som fiskeriminister og Frp-nestleder. Bakteppet var avsløringer om at Sandberg mot PSTs råd hadde tatt med tjenestetelefonen på en privat reise til Iran uten å varsle Statsministerens kontor om reisen. Han tok også med telefonen på en jobbreise til Kina i mai.

Sandberg mente avgangen ikke skyldes mobilbruken, men hvordan mediene og andre politikere jaget og «misbrukte» forholdet til hans nye kjæreste.

Les også

 1. Kommentar: Per Sandberg spiller offerkortet

 2. Sandberg håper bok vil renvaske kjæresten

 3. Karantenenemnda vil ha svar fra Per Sandberg om Iran-møter

Publisert:
 1. Per Sandberg
 2. Iran

Mest lest akkurat nå

 1. Se hvor mye det har snødd i Sirdal

 2. Alec Baldwin skjøt og drepte en filmfotograf ved et uhell

 3. Nominert til gjev pris

 4. FHI: – Flere bør ta 3. dose koronavaksine

 5. Storbritannias dronning på sykehus

 6. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker