Snart kommer supernettet og alle tingene dine kan snakke sammen

Landet har så vidt fått 4G-dekning på mobilen. Men vi er alt på vei til neste nivå: 5G-samfunnet, der «alt» er på nett. Overgangen til femte generasjon mobilteknologi er en revolusjon, hevder mobilselskapene.

Publisert: Publisert:

Telenor lanserte den første skandinaviske 5G-pilotbyen – Kongsberg – med et multimediashow i november. Konsernsjef Sigve Brekke (i midten) var flankert av sjefen i Telenor Norge, Bjørn Ivar Moen, og ambulansesjåfør Anne Elisabeth Hegna i øyeblikket da de symbolsk koplet byen til 5G-testnettet. Foto: Martin Fjellanger, Telenor

 • Ingeborg Eliassen, Investigate Europe
  Investigate Europe
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Dette er Kongsberg av i morgen, der alle og alt er forbundet, erklærte Telenor-sjef Sigve Brekke fra scenen under teknologikonferansen Kongsberg Summit.

Kardiolog Henrik Brun fjern-diagnostiserte Telenors konsernsjef Sigve Brekke ved den spektakulære lanseringen av Skandinavias første by med testnett for 5G i Kongsberg i november i fjor. Foto: Martin Fjellanger, Telenor

Telenors 5G-show i kulturhuset Krona fortrengte regnet og november-mørket utenfor. Enorme skjermer bak Brekke bombarderte sansene med vill natur og uvær, luftambulanser og brennende hus. Der var plutselig ordføreren, intervjuet live på video fra byens førerløse buss der den rullet i øde gater. En barnekardiolog fra Rikshospitalet tok plass ved en skjerm i én ende av scenen. Han fjerndiagnostiserte Brekke ved hjelp av en robot på Telenor-sjefens arm. Legen mente den bar tydelige tegn på «et alvorlig selfie-problem».

Over hele Europa har telekom-industrien hatt liknende oppvisninger de siste månedene. I England lot Vodafone kapteinen på Manchester Citys kvinnelag trikse med ball på scenen - som hologram. Nokia demonstrerte hvordan roboter kan løse innfløkte oppgaver i samarbeid. I Torino lot Telecom Italia droner fly over Piazza Vittorio for å levere livsviktige medisiner.

Alt på nett

Supernettet 5G kommer til å endre alt, hver industri, hver bedrift og hver forbrukeropplevelse, hevder Nokia. Endringen er like stor som den industrielle revolusjon, erklærer Telia.

Med 5G kan alt bli «smart»: Bilen. Leiligheten. Jobben. Samfunnet.

Telekom-bransjen lover et framtidig system med kapasitet til at en million gjenstander per kvadratkilometer kan være koplet til nettet – uten forsinkelser i noen av dem: Selvkjørende biler og busser. Vogntog i kortesje på motorveier, med centimeters avstand. Pluss endeløse mengder andre innretninger: Leketøy som snakker med barnet, sensorer som forteller bønder hvordan det står til i åkeren. Apper som lar deg sjekke at alt er i orden hjemme når du er bortreist. Dører som åpner seg når du snakker til den. Filmer som lastes ned på sekunder, overalt.

Det helt nye med 5G er likevel at det også åpner for at deler av mobilnettet kan reserveres spesielle brukere med behov for stabilitet: Nødetatene kan ha eget nett i nettet. Det samme kan for eksempel oppdrettsnæringen og annen industri.

EU har satt av 700 millioner euro til å hjelpe operatørene å utvikle teknologien, som ifølge planene skal styrke de største industrisektorene – bilindustrien, transport, helse, energi, produksjonsbedrifter og underholdning.

Les også

LES OGSÅ: Fremtidens mobilnett

Følger EUs plan

I utrullingen av 5G-teknologien er Norge med EU. I følge EUs plan skal minst én storby i hvert land ha 5G-nett i løpet av 2020. Innen 2025 skal alle byområder, hovedveier og jernbanestrekninger ha sammenhengende 5G-dekning. Dette krever store investeringer og tilgang til nye radiofrekvenser som har kapasitet til å ta unna den enorme dataveksten.

Telenor planlegger to 5G-teststeder i Oslo og snuser på Svalbard. Telia har lansert 5G-kino i Oslo. Kongsberg er første pilotby i Skandinavia. Der er Coop, Norsk luftambulanse og fem entusiastiske familier med i det lille test-nettet med tre basestasjoner. Familien til Steffen Ruud er en av disse og har fått 5G-modem hjemme.

– Jeg er vel en teknologi-nerd. Jeg velger å se muligheter først, så å løse problemer som måtte oppstå. Det er spennende å være tidlig ute, sa Ruud.

Ingeniørene famler

Telenor-sjefen spår en «perfekt storm der kunstig intelligens, tingenes internett og teknologi kommer sammen. Midt oppi dette vil 5G spille en rolle».

Hvilken rolle? Det innrømmer Telenors teknologer at de ikke helt vet ennå. – Kongsberg blir en sandkasse hvor vi kan leke og teste og lære, sa teknologidirektør Ingeborg Øfsthus. For ingeniører er 5G likevel en “revolusjon, like stor som GSM”, ifølge Øfsthus.

Det som er sikkert, er at telekom-bransjen deltar i et globalt kappløp for å bli først med 5G-nettverkene og de nye mobilene som dette hyperraske samfunnet vil kreve. De første mobilene kommer i 2019, lover blant andre Huawei og Samsung.

Publisert:
 1. – Troll og blindpassasjerer i samfunnsdebatten

 2. – Hvorfor slår ikke mediene stort opp at medisiner anses å være tredje største dødsårsak?

 3. Etterlyser føre-var-prinsipp for 5G

 4. Norske skoler satser trådløst, mens franske skoler skal skru av

 5. Alle vil bli først til 5G-samfunnet. Men hvem skal betale?

 6. Forskere fant kreft i rotter etter mobilstråling

Les også

 1. 5G - det nye mobilnettet
 2. Teknologi
 3. Næringsliv
 4. Netthandel
 5. E-handel