Dette vet vi om fregatthavariet

Dette skjedde. Dette skjer videre. Hvem har skylden? Her er det vi vet om fregattulykken.

Her ligger fregatten til nesten 4 milliarder kroner etter sammenstøtet med tankskipet MT Sola TS.
  • Wasim K. Riaz
  • Torstein Ringnes (Multimedia)
Publisert: Publisert:

Fregatten KNM Helge Ingstad

Fregatten ble overlevert Sjøforsvaret høsten 2009. KNM Helge Ingstad er nummer fire i serien av fem fregatter som ble bygget i Spania for Sjøforsvaret. Da fregatten ble anskaffet, var prisen på nesten 3,8 milliarder kroner.

Fregatten er på 134 meter og kan komme opp i 26 knop (tilsvarer 48 km/t). Normal besetning om bord er 132. Da ulykken skjedde, var det 137 om bord. Åtte av disse ble lettere skadet.

Tankskipet Sola TS

Det Malta-registrerte tankskipet MT Sola TS hadde kommet seg ut fra Stureterminalen rett før sammenstøtet. Tankskipet var lastet med 625.000 fat råolje. Dette tilsvarer 99,4 millioner liter olje.

Tankskipet hadde en besetning på 23 personer. Ingen av dem ble skadet. Sola er eid av et gresk selskap.

Tankskipet fikk mindre skader i ulykken. Det skal ikke være fare for lekkasje fra Sola. Hadde oljen fra tankskipet lekket, ville Norge ha risikert en av de største miljøkatastrofene i verdenshistorien. Fregatten hadde 10.000 liter helikopterdrivstoff som havnet i sjøen.

Tankskipet, som er 250 meter, ble bygget i Romania i fjor. Det var på vei til Storbritannia da ulykken skjedde.

Tankskipet var lastet med nesten 10.000 millioner olje da ulykken skjedde. Tankskipet har kun fått mindre skader i sammenstøtet.

Her kolliderte skipene

KNM Helge Ingstad var på vei til Haakonsvern i Bergen da sammenstøtet skjedde. Det er ukjent hvor stor hastighet den hadde.

Natt til torsdag seilte fregatten uten at AIS-sender var på. AIS er forkortelsen for automatisk identifikasjonssystem.

Fordi AIS ikke var på, var fregatten ikke synlig på AIS-skjermene til andre fartøy, og heller ikke på nettsidene til Marine Traffic, men hun skal likevel ha vært synlig på radar.

Det er ikke kjent om dette hadde noen betydning for ulykken. Rett etter at ulykken blir meldt inn, dukker fregatten opp på Marine Traffic, merket som «NATO Warship F313».

Hendelsesforløpet minutt for minutt

Hva som skjedde før kl. 04.00 natt til torsdag er foreløpig uklart. Det som er klart, er at tankskipet holdt ca. 14 km/t da ulykken skjedde ved 04-tiden natt til torsdag. Tankskipet hadde både los og eskortebåt da kollisjonen skjedde.

Hva skjer videre?

Statens havarikommisjon for transport skal sammen med Forsvarets egen ulykkeskommisjon, politiet og representanter for tankskipets flaggstat Malta finne ut hva som har skjedd.

Ifølge en pressemelding fra politiet er de i gang med etterforskningen. Det gjennomføres avhør av mannskap på begge skipene.

Sjøforsvaret sier til NTB at skipet skal heves på en lekter, før den tømmes for ammunisjon. Det er Kystverket og Forsvaret som jobber med berging av skipet. Jobben er i gang, men det er uklart hvor lang tid den vil ta.

Natt til fredag ble fregatten boltet fast til land. Dette for å unngå at den synker.

Jobben med å berge fregatten er i gang.

Hvem har skylden?

– Lastebåten kom ut fra land på styrbord side. Det er ingen tvil om at fregatten hadde vikeplikt, har Jacob Børresen sagt til Bergens Tidende. Han er pensjonert flaggkommandør, og tidligere skipssjef på fregatten KNM Oslo.

Forsvaret opplyste på sin pressekonferanse torsdag de ikke ønsker å kommentere detaljene rundt hendelsesforløpet, og viser til at Statens havarikommisjon nå skal undersøke ulykken.

Publisert:

Mest lest

  1. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

  2. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

  3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

  4. Kraftig regnvær og kuling det neste døgnet