Jordbrukssmell for regjeringen 

Det er flertall på Stortinget for å gi mer penger til bøndene enn regjeringens forslag ettersom Venstre og KrF går sammen med de rødgrønne. 

Norges Bondelag arrangerte «Opptog for norsk landbruk» i Oslo tidligere i mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– KrF har hele tiden sagt at regjeringens tilbud til bøndene, som nå er sendt til Stortinget, ikke er godt nok. Det er ikke i tråd med nylig vedtatt jordbrukspolitikk i Stortinget, sier KrFs landbrukspolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal.

– Vi er klare til å gjøre en jobb på Stortinget og håper også at andre partier er det, legger hun til overfor NTB.

Venstre og KrF mener den økonomiske rammen må opp. Det er også flertall for å vri støtten slik at små og mellomstore bruk får mer enn regjeringen la opp til, melder NRK , som først omtalte saken tirsdag. Ifølge kanalen har KrF antydet at rammen bør ligge på omkring 790 millioner kroner.

Sendes tilbake?

Bondeorganisasjonene brøt i vår forhandlingene med staten om årets jordbruksoppgjør. Det innebærer at statens tilbud ble oversendt til Stortinget og næringskomiteen, som etter planen skal avgi innstilling om saken 8. juni.

Det siste tilbudet fra staten før bruddet var på 550 millioner kroner, mens bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner.

– Vi mener Stortinget bør sende saken tilbake til regjeringen, og at regjeringen må strekke seg lengre, kalle inn til nye forhandlinger og komme med et nytt tilbud til bøndene, sier Venstres Pål Farstad.

Men Arbeiderpartiets Knut Storberget har ingen tro på mer penger fra Høyre og Frp.

– Jeg klarer ikke å legge skjul på at jeg har liten tillit til at regjeringen og regjeringspartiene kan klare å få til noe konstruktivt med dette, sier han.

Flere veier

Storberget er glad for at Venstre og KrF «er så tydelige», men vil vente til etter Aps gruppemøte onsdag med å svare på hvordan han ser for seg veien videre.

Stortinget kan nå vedta et detaljert oppgjør, noe som imidlertid vil innebære en svært krevende prosess ettersom Høyre og Frp ikke sitter rundt forhandlingsbordet.

Stortinget mangler både regjeringsapparatets ekspertise til å beregne de økonomiske konsekvensene av ulike tiltak og dessuten bondeorganisasjonenes evne til å stille spørsmål ved forslagene.

En løsning som overfor NTB derfor trekkes fram som mer sannsynlig, er at Stortinget vedtar en ramme og noen presise føringer – og deretter ber partene om å sluttføre forhandlingene innenfor dette handlingsrommet.

– Steil holdning

Foran samtalene med Venstre og KrF om det havarerte jordbruksoppgjøret var budskapet klart fra Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen: Det kommer ikke på tale med mer i budsjettoverføringer neste år enn staten la opp til i sitt opprinnelige tilbud.

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) er godt fornøyd med tirsdagens utvikling. Senterpartiet har hele tiden krevd langt mer til bøndene.

– Dette viser at de partiene som var med og la offensive formuleringer inn i jordbruksmeldingen, står ved de lovnadene som der ble gitt, sier han.

Pollestad er overrasket over regjeringspartienes «steile holdning» i tolkningen av meldingen.

– Jeg er veldig positiv til at vi skal bidra til å få et flertall som gir et godt jordbruksoppgjør denne våren.

Les også

 1. Frp sier blankt nei til bøndene

 2. Nakenprotest fra bondeleder

 3. Bondeblokadene er avsluttet

Publisert:
 1. Jordbruksoppgjøret
 2. Landbruk
 3. Stortinget
 4. Venstre (V)
 5. Kristelig Folkeparti (KrF)

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Skatteparadiset midt i USA

 4. Hadia Tajik-erstatter klar for Stortinget – tre kandidater til maktrolle i Rogaland

 5. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.

 6. Forsinket båt fra Sauda