Solberg: – En unnlatelsessynd ikke å tilby skolegudstjenester

Statsminister Erna Solberg (H) beklager at enkelte skoler velger bort julegudstjenester og kaller det et brudd på Norges historiske grunnlag.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp debatten om skolegudstjenester i Stortingets spontanspørretime onsdag, der statsministeren møtte.

Han viste til at rektorene ved flere skoler i Voss i år har takket nei til tilbud om skolegudstjenester, og ville vite hva Solberg syntes om det.

– Ingen skal pålegges å gå i julegudstjeneste, men å ha det tilbudet mener jeg er helt naturlig del av den norske skolehverdagen. Jeg mener det blir rart og en liten unnlatelsessynd hvis vi skal tilpasse oss så mye at vil vi unnlater å ta med den viktigste delen av hvorfor vi feirer jul. Det å miste det båndet vil være en formidling som er et brudd med vår historiske grunnlag, sa Solberg.

Les også

Krever ikke kirke-påmelding

Les også

Helleland støtter ikke krav om påmelding til skolegudstjenester

Påmelding eller avmelding

– Jeg er veldig, veldig glad for de tydelige signalene statsministeren her sender, repliserte Hareide.

Han pekte samtidig på at han mener regjeringen gir uklare signaler om skolene bør praktisere en aktiv påmelding eller bare en avmelding til skolegudstjenester. Mens Utdanningsdirektoratet anbefaler aktiv påmelding, har kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tatt til orde for avmelding.

Solberg uttalte at hun mente det ble en for stor detaljstyring fra statens side å gå inn og regulere akkurat dette spørsmålet, men sa at hun personlig synes det er mer naturlig med avmelding enn aktiv påmelding.

Bekymret for sangarv

KrFs representant Anders Tyvand tok opp at det også problematiseres at skolen lærer bort kristne julesanger og arrangerer gang rundt juletreet. Også dette bekymrer Solberg.

– Å ta bort kristne sanger, vil innebære å ta bort en stor del av den norske sangarven, og også den internasjonale sangarven, uttalte hun.

Publisert:
 1. Erna Solberg
 2. Jul
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Knut Arild Hareide

Mest lest akkurat nå

 1. Korvetten AS begjært konkurs

 2. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

 3. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 4. Politiet rykket ut til slåsskamp på Klepp

 5. Russisk gass fyrer opp Tyskland

 6. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem