Slik kjenner du en kreftsvulst

De fleste klumper i brystet er ufarlige, men det er tegn bør du være obs på.

Publisert: Publisert:

Brystkreft er den vanligste kreftformen som rammer kvinner. Hver 12. kvinne får brystkreft. I 2013 fikk 3256 mennesker brystkreft. 3220 av disse var kvinner, og 36 menn.

Sjansen for å få brystkreft øker med årene, men det er likevel viktig å begynne å sjekke brystene sine tidlig. Idealt sett burde kvinner i alle aldre sjekke brystene sine hver fjerde til sjette uke.

Om man skulle finne en klump i brystet vil det utvilsomt være skremmende, og alle slike forandringer bør og skal sjekkes av en lege.

80 prosent av slike kuler er ufarlige. Ifølge en studie fra 2005 er det visse typer kuler som kan avsløre noe om sannsynligheten for kreft.

Det kan være greit å vite om de tre tegnene under, som kan gi en pekepinn på om den er godartet eller ikke, men merk at dette på ingen måte er et substitutt for å gå til legen.

1. Ondartede (maligne) svulster er harde å ta på
Maligne kuler føles harde og faste, og er nærmest ubevegelige under huden. Alle harde kuler bør derfor sjekkes av en lege.

Mykere kuler, som syster, er vannfylte kuler som ikke er harde å ta på og som man enkelt kan flytte rundt på under huden.

2. Ondartede svulster gir ofte andre hudforandringer ved brystet.

Dette kan være søkk i huden på brystet, en brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn vanlig, appelsinhud, eller endring i størrelse og form. Følg også med på om det kommer noe væsking fra brystvorten, særlig om det er blod i væsken eller om det bare kommer fra ett bryst.

3. Ondartede svulster kommer som oftest alene.

Altså speiles ikke svulsten i det andre brystet. Så om du finner to kuler, rundt samme sted i hvert bryst, er det mest sannsynlig vev.

Slik gjør du:

1. Still deg opp foran speilet i bar overkropp. La armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem? Viser huden eller en av brystvortene tegn til inndragning? Eksem?

2. Strekk armene i været. Se etter de samme tingene som ved forrige punkt. Endrer brystene form når du har armene over hodet?

3. Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Bruk fingertuppene til å kjenne etter mens hånden ligger flatt mot huden. Begynn med brystvorten, og gå utover i sirkler til hele brystet er undersøkt. Klem også lett på brystvorten for å se om det kommer noe ut av den.

Gjennomfør samme undersøkelse av venstre bryst.

4. Ikke glem armhulene. Disse skal du også gå systematisk gjennom, på samme måte som du undersøkte brystene.

Publisert: