Brende håper Trumps innreiseforbud blir opphevet

Oslo (NTB-Bibiana Piene): Det er «sterkt beklagelig» at president Donald Trump har stanset USAs program for bosetting av flyktninger, mener utenriksminister Børge Brende (H).

Utenriksminister Børge Brende er bekymret over signalene fra USAs nye president Donald Trump. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er sterkt beklagelig at president Trump nå midlertidig stanser USAs program for bosetting. Vi forutsetter at USA fortsatt vil delta i den felles internasjonale innsatsen for gjenbosetting av flyktninger i tiden som kommer, sier utenriksministeren i en uttalelse til NTB.

– Norge er helt klar på at flyktninger må behandles likt, uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. Jeg er bekymret for de siste dagers beslutninger og signaler fra Trump-administrasjonen. Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt, sier Brende.

Avviser kritikk

Han håper innreiseforbudet blir opphevet snarest mulig. Samtidig avviser han overfor NRK at Norge var sent ute med å reagere, slik regjeringen er blitt kritisert for, blant annet av SV-leder Audun Lysbakken.

– Det er ikke mangel på beskjed og tydelighet som er problemet. Det er rett og slett å kunne nå fram med et budskap der vi får til en endring av denne politikken, som vi er uenige i og som ikke er bærekraftig, sier Brende.

Overfor NTB understreker han at USA er godt kjent med norske synspunkter på dette feltet.

– Fra norsk side ser vi fram til å ha nær dialog med den nye amerikanske administrasjonen, og vi vil i den forbindelse også benytte anledningen til å fremføre norske synspunkter i denne saken, sier Brende.

– Vi trenger USA med på laget, både når det gjelder å ta imot flyktninger og trappe opp støtten til flyktninger i Syrias nærområder. Alle må ta sin del av ansvaret, også USA, slår utenriksministeren fast.

Kan ramme nordmenn

Regjeringen jobber nå med å finne ut av hvordan innreiseforbudet kan ramme norske borgere, og hva som kan skje dersom norske statsborgere havner i en situasjon der de blir nektet adgang til USA.

– Vi har tatt kontakt med amerikanske myndigheter for å be om mer informasjon knyttet til innreiseforbudet og eksempelvis spørsmålet om doble statsborgerskap. Vi vil også holde nær kontakt med de andre nordiske landene i denne saken, sier Brende. (©NTB)

Les også

 1. Rettsavgjørelse: Reisende får bli i USA tross innreiseforbud

 2. Zakaria: Roosevelt startet «den lange freden», under Trump kan den ta slutt

 3. Menneskerettsgrupper tar Trumps innreiseforbud for flyktninger til retten

 4. Omdal: Verden etter Donald Trump

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Børge Brende
 3. Norge
 4. USA
 5. Utenriksdepartementet (UD)

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Trafikkuhell stengte Nordsjøvegen

 3. Hva tåler sykehusene før Norge må stenges ned? Det er ikke korona som er den største utfordringen

 4. Analysesjef med klart råd til strømkunder som ønsker forutsigbarhet: – Vent hvis du har muligheten

 5. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 6. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger