Regjeringen vil slippe vannscooterne fri

Nå kan det gå mot frislipp av vannscootere. Friluftsorganisasjonene reagerer sterkt. Bildet er fra en markering i regi av Norges Vannscooterforbund i sommer der Frps Bård Hoksrud deltok.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vil likestille vannscootere med andre fartøy og fjerne dagens regelverk. Det blir det bråk av.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Klima- og miljødepartementet sendte fredag på høring et forslag om å oppheve vannscooterforskriften og i stedet gi kommunene ansvaret for å regulere bruken.

– Kommuner som vet at de har særskilte utfordringer med bruk av vannscooter, kan allerede nå vurdere å forberede lokale bestemmelser, heter det i en pressemelding fra departementet.

Les også

AFTENBLADET MENER: Vannscooter må reguleres

Høringsfristen er 23. mars 2017. Eventuelle endringer eller oppheving av vannscooterforskriften vil etter planen tre i kraft 1. mai 2017.

Protesterer

18 organisasjoner har protestert kraftig mot planene om å fjerne dagens vannscooterregelverk.

– Regjeringens forslag vil føre til mer vannscooterkjøring i høy fart nær land. Dersom vannscooterne skal følge samme regler som båter, blir det i praksis fritt fram til å kjøre overalt, sier Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv.

Den tidligere byrådslederen for Høyre i Oslo frykter flere ulykker, mer støy og flere konflikter og mener økt scooterkjøring dessuten er til fare for sårbare sjøfuglbestander.

Gleder seg

På Stortinget er gleden stor hos de to regjeringspartiene, som viser til at dagens regelverk er vanskelig å håndheve og kontrollere.

– Gjeldende regelverk tar hensyn til natur- og friluftsinteresser, men tar ikke godt nok hensyn til sikkerheten ved bruk av vannscooter. Derfor er jeg glad man nå endrer regelverket, sier en fornøyd Bård Hoksrud (Frp).

Høyres Svein Harberg mener det er rimelig at kommunene selv regulerer bruken ut fra viktige hensyn som friluftsliv og naturmangfold. At kjøring med vannscooter reguleres av de alminnelige reglene om fartøy, er ikke annet enn rett og rimelig, framholder han. (©NTB)

Publisert:
 1. Bård Hoksrud
 2. Klima
 3. Vannscooter
 4. Konflikt
 5. Stortinget

Mest lest akkurat nå

 1. – Ikke folkeavstemning i Forsand

 2. Test-kapasiteten kan trappes opp på få dager i Stavanger og Sandnes

 3. 46-åring omkom i klem­ulykke på Moi – navnet er frigitt

 4. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 5. Rassikring i Suldal starter neste år

 6. Aslak tjener 450 millioner på salg av mølle