Lysbakken: Budsjettavtalen gir velferdskutt

De fire samarbeidspartiene på borgerlig side sender regningen for eget budsjettkaos til sykehus, høyskoler, fattige og syke, mener SV-leder Audun Lysbakken.

 • Mats Rønning
 • NTB
Publisert: Publisert:
SV-leder Audun Lysbakken er ikke fornøyd med budsjettet som finansminister Siv Jensen (Frp) la fram sammen med Høyre, KrF og Venstre lørdag kveld.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Han viser til at regjeringen, KrF og Venstre nok en gang øker prosentsatsen i den såkalte effektiviseringsreformen i offentlig sektor. Ved å skjerpe satsen fra 0,6 prosent til 0,9 prosent skal nesten 900 millioner kroner spares.

– Dette viser at en usosial politikk blir resultatet av en useriøs budsjettprosess, der de finner inndekning i siste sving som de umulig kan ane konsekvensene av, sier Lysbakken.

Han sier det har kommet «tydelige signaler» om at effektiviseringskravet ikke alene fjerner unødvendig byråkrati, men også rammer velferdstilbudet til innbyggerne.

– De er på desperat jakt etter penger og kamuflerer reelle kutt som nye effektiviseringskrav. Det er en ærlig sak å kutte i overføringer til sykehus og skoler, men da må man være ærlige og ikke gjemme det bort, sier Lysbakken.

Effektiviseringsreformen ble lansert av regjeringen i 2014 og innebar krav om besparelser på 0,5 prosent av alle driftsutgifter. Prosentsatsen ble skjerpet med 0,1 prosentpoeng i fjor og ytterligere 0,3 prosentpoeng i årets budsjettavtale.

Publisert:
 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Audun Lysbakken
 3. Statsbudsjettet

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 3. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 4. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 5. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike

 6. I kveld ble Erling Braut Haaland historisk