Deler ut ørepropper mot skolegudstjeneste

Humanistisk Ungdom deler i år ut ørepropper til elever som føler seg tvunget til å delta på skolegudstjeneste. – Vi har et godt høytaleranlegg, så det blir ikke så lett å stenge alt av lyd ute, ler sokneprest Georg Tumyr.

  • Ntb
  • Rolf Frøyland
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Mange skoler avslutter siste skoledag før jul med et besøk til kirken. Humanistisk Ungdom viser til at mange elever føler seg tvunget til å delta, og lanserer nå en protest i forbindelse med sin aksjon mot skolegudstjenester.

– Dette er ikke en høylytt aksjon, men en stille protestaksjon. Og vi har allerede mottatt mange bestillinger på ørepropper over internett, så dette engasjerer mange, sier nestleder Siri Engen (20) i Humanistisk Ungdom til Fri Tanke.

Gode høytaleranlegg

Da Aftenbladet.no spør sokneprest i Domkirken, Georg Tumyr, hva han tenker om aksjonen, begynner han først å le.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Om de vil dele ut disse øreproppene, er det ikke noe problem for oss. Vi har et godt høytaleranlegg, så det blir ikke så lett å stenge alt av lyd ute, humrer han, og fortsetter:

– Men spøk til side. Vi skal selvsagt ta det alvorlig at noen har slike følelser, men jeg tror ikke elevene blir halt til å gå i disse skolegudstjenestene. Jeg tror elevene har den fritheten de trenger.

Forrige uke sjekket Aftenbladet skoler i 16 kommuner i regionen, og resultatet viste at ni av ti fortsatt går til gudstjeneste. Der kom det også fram at nesten samtlige av disse skolene har et alternativt tilbud til elevene som reserverer seg for skolegudstjenester.

Ønsker å samarbeide

Med aksjonen håper Humanistisk Ungdom å bevisstgjøre ungdom om at de ikke er nødt til å delta på skolegudstjenesten. Engen oppfordrer skolene til å finne alternative måter å avslutte semesteret på.

Soknepresten i Domkirken, som skal ta imot flere skoleklasser neste uke, sier at ingen kan hindre organisasjonen å dele ut disse øreproppene.

– Egentlig er det en ganske morsom gimmick, men jeg tror nok vi alle vinner mest på å møte hverandre med respekt. Det budskapet vi ønsker å fremme i gudstjenestene ved jul er at vi ha må ha et åpent sinn i møte med mennesker av en annen tro.

Tumyr håper derfor at kirken heller kan samarbeide med Humanistisk Ungdom for å skape en bedre verden.

– Kirken møter ungdommen med et godt budskap om fred og glede som denne verden trenger mer i dag enn noen annen tid, sier han.

Hva mener du om skolegudstjenesten? Bør den være obligatorisk?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

  2. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

  3. – Vi gir deg 100 000 kroner hvis du tar en master

  4. Eldre kvinne kjørte gjennom gangsti på Stokka

  5. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

  6. – Akkurat nå ligger strøm­prisen i Sverige og Danmark på 15 øre. Hvordan forklarer dere det? Vi betaler 82 øre