SV vil tvinge Ap mot venstre i storbyer

Et SV i vekst og medvind kommer med en klar advarsel til Arbeiderpartiet før kommunevalget om én måned.

Publisert: Publisert:

SV-leder Audun Lysbakken sparket torsdag i gang partiets nasjonale valgkamp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– I Bergen og Trondheim har Ap valgt å samarbeide med sentrum, istedenfor til venstre. Vi vil bruke vår vekst til å tvinge Ap til å samarbeide mot venstre, slik vi har gjort i Oslo, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Det vil vi gjøre ved å stille tydelige krav til samarbeid og gå i opposisjon om vi ikke får innfridd disse. Vi skal sette en stopper for vassen sentrumspolitikk der det er mulig, fremholder han.

SV sparket torsdag i gang sin nasjonale valgkamp med et pressetreff på Kulturhuset i Oslo.

– De partiene som går fram i dette valget, kommer til å få mer makt. Hvis styrkeforholdet i byrådet endrer seg, skal vi ha mer gjennomslag, sier Lysbakken.

Utarbeider krav

Ifølge Aftenposten går en rekke SV-lag blant annet i Nordkapp, Troms og Finnmark, Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo til valg med konkrete samarbeidskrav. Hvor ultimative kravene er, varierer fra sted til sted. SV har sett at strategien har vært vellykket i Oslo.

I hovedstaden står gratis aktivitetsskole, hyppigere kollektivavganger, ny, sosial boligpolitikk og profittfri velferd på kravlisten.

Bergen SV har utarbeidet fire hovedkrav for å gå inn i et byrådssamarbeid: Profittfri velferd, en klimadugnad for å få ned utslippene i Bergen, rett til nærbarnehage og et løft i sosialhjelpssatsene.

– Det må være et tankekors for Ap i Bergen at de kan få innfridd løfter om gratis SFO og skolemat dersom de hadde samarbeidet med SV, konstaterer Lysbakken.

I Trondheim og Tromsø skal samarbeidskravene legges fram i løpet av valgkampen.

Klima og velferd

På et overordnet nasjonalt plan varsler Lysbakken at SVs valgkamp vil handle om klimakrisen og kamp mot økende ulikhet i makt og rikdom. Han la torsdag fram totalt ti tiltak på disse områdene.

I klimapolitikken går SV til valg på at alle kommuner skal ha en klimaplan og et klimabudsjett, slik Oslo har. Partiet vil også stille strengere klimakrav til offentlige innkjøp i kommunene.

På velferdsområdet sier SV ja til profittfri velferd og nei til kommersialisering. Mer heltid og økt bemanning i eldreomsorg og barnehager er andre kampsaker for partiet.

Med 8,8 prosent på en fersk meningsmåling fikk SV sin høyeste oppslutning siden april 2010. Samtidig har partiet satt rekord i antall medlemmer med 16.000.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

 2. – Hvis jeg ikke engasjerer meg nå, og naustet på Sør-Bokn blir revet, kommer det til å irritere meg resten av livet

 3. Gratis skolefrokost fører til at færre kjøper halvt horn med piffi

 4. Avslo det beste tilbudet hun hadde sett på grunn av treneren

 5. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

 6. «Stavangermannen som formet det sosialdemokratiske Norge»

 1. Politikk
 2. Audun Lysbakken
 3. Storby
 4. Kommunevalg 2019