Tømming av drivstoff fra Helge Ingstad starter natt til fredag

Tømmingen av rundt 460.000 liter marin diesel fra den havarerte fregatten Helge Ingstad starter sannsynligvis i løpet av natten.

Tømmingen av rundt 460.000 liter marin diesel fra den havarerte fregatten Helge Ingstad starter sannsynligvis i løpet av natt til fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Dykkerbåten Risøy fra Subsea Partner på plass ved fregatten Helge Ingstad. Dykkerne om bord skal bidra til å få tømt fregatten for diesel, et arbeid som sannsynligvis vil starte natt til fredag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det opplyser presse- og informasjonsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret til NTB.

I en pressemelding fra Forsvaret tidligere torsdag håpet man å kunne starte tømmingen av fregatten i løpet av ettermiddagen, men arbeidet har tatt litt lengre tid.

– Forberedelsene er godt i gang, og tømmingen starter sannsynligvis i løpet av natten, opplyser Gjesdal i en SMS til NTB torsdag kveld.

Tømmingen av fartøyet skjer ved at man borer hull fra utsiden og inn i drivstofftankene. Tømmingen utføres for å redusere risikoen for utslipp i forbindelse med neste fase av operasjonen, som vil være heving av fartøyet over på en nedsenkbar lekter, og videre transport til Haakonsvern.

Nødlossing og pumping vil skje døgnkontinuerlig, og utføres av kompetent personell med erfaring fra tilsvarende operasjoner, opplyser Forsvaret.

Forsvaret er ansvarlig for nødlossingen, mens Kystverket ivaretar tilsyn med operasjonen – samt den pågående oljevernaksjonen.

Kystverket har tidligere opplyst at det er for tidlig å si noe om hvor lang tid tømmingen av drivstofftankene vil ta.

Les også

 1. Fregattforlis utsetter svar om helikoptervelt på Sola - reparasjonen koster 99 millioner

 2. Amerikaner på broen da KNM Helge Ingstad kolliderte

 3. Nærmer seg heving av fregatten

Publisert:
 1. Forsvaret
 2. Sjøforsvaret

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er ofrene etter angrepene på Kongsberg

 2. Viking slo Bryne i dramatisk skjebnekamp

 3. Disse ble drept på Kongsberg

 4. 20-åring fra Stord omkom i trafikkulykke i Spania

 5. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 6. Bråstoppet å pakke hockeybagen da han ble millionær