Støre står fast ved oljekompromiss fra 2017

Presset i Ap øker for å verne LoVeSe. Partileder Jonas Gahr Støre mener imidlertid fortsatt at kompromisset fra 2017 om delvis konsekvensutredning er godt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder fast ved at Ap bør beholde kompromisset om LoVeSe fra 2017. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det er nå stor oppslutning i Aps fylkeslag om å stramme inn oljepolitikken og forkaste kompromisset partiet inngikk med seg selv i 2017. Men Støre holder fast ved kompromisset.

– Jeg står på partiprogrammet som vi har vedtatt for perioden 2017–2021. Jeg mener vi fattet et godt og balansert vedtak i 2017. Her lar vi mulig konsekvensutredning i deler av områdene ligge, vi verner områdene rundt Lofoten og vi åpner for kunnskapsinnhenting i de sørligste områdene, i forlengelse av der det er aktivitet i dag, skriver Støre i en SMS til NTB.

Diskutert i snart 20 år

Ap-lederen påpeker at dette er en spesiell sak som har vært diskutert i snart 20 år uten at det er igangsatt noen aktivitet – og at regjeringen i realiteten har lagt saken død i denne perioden.

– Denne saken kommer til debatt på landsmøtet, der vi har god tradisjon for å søke samlende løsninger, sier han.

213 av 300 delegater på Arbeiderpartiets landsmøte i april ligger an til å stemme imot kompromisset om oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det viser en opptelling VG har gjort etter at ti av fylkeslagene har vedtatt enten varig vern av hele området eller sagt nei til konsekvensutredning. Opptellingen baserer seg på at delegatene fra de ti fylkene stemmer i tråd med vedtakene.

Bare fylkeslagene i Telemark, Agder, Rogaland, Vestland og Finnmark står fast på kompromisset fra 2017. De har til sammen 86 delegater på landsmøtet.

Har advart Ap

Partilederen har fått med seg diskusjonene og vedtakene om saken på fylkesårsmøtene, senest i helgen.

– Jeg merker meg at vedtakene de aller fleste stedene understreker betydningen av olje- og gassnæringen – for arbeidsplasser, verdiskaping og teknologiutvikling. Kompetansen og fagfolkene i denne næringen er avgjørende for Norges industriutvikling framover, også for overgangen til fornybarsamfunnet, sier Støre.

Flere representanter for oljenæringen har advart Ap mot å skrote oljekompromisset. Leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass sier til NTB at han forventer at det ikke skapes usikkerhet om arbeidsplassene i næringen.

– Arbeiderpartiet gikk til valg på konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og et stabilt og forutsigbart petroleumsskatteregime. Vi forventer at partiprogrammet står fast ut perioden. Dette gjelder Norges viktigste næring, og vi forventer at Arbeiderpartiet ikke skaper usikkerhet om arbeidsplassen til nesten 200.000 mennesker, sier Schjøtt-Pedersen.

I helgen advarte også Fellesforbundets leder Jørn Eggum mot å skape usikkerhet om partiets oljepolitikk.

– Fiendtlig

Energipolitisk talsmann Terje Halleland i Fremskrittspartiet mener det gamle industripartiet Ap nå begynner å få en fiendtlig innstilling til hele oljebransjen. Et nei til konsekvensutredning innebærer at man vil basere politikken på følelser istedenfor kunnskap, mener han.

– Vi vet at det er AUF som er pådriver, og mange henger seg på. Dette er bare starten. Dette kommer til å gå videre til nye områder de vil ha vern rundt. AUF jobber for en sluttdato, sier han.

– Et sånt vedtak er det samme som en styrt avvikling av velferdsstaten, hevder Halleland videre.

Flere miljøorganisasjoner er på sin side svært glade for vedtakene i Aps fylkeslag og håper landsmøtet følger opp.

– Med dette vedtaket viser disse fylkeslagene at de er på lag med fremtiden, sa Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord søndag.

Publisert: