Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne

Det siste halvåret har vært historisk krevende for KrF, slår partiledelsen fast. De er likevel klare på at det var riktig å velge Erna Solbergs (H) regjering.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og fungerende partileder Olaug Bollestad mener KrF har vært gjennom et av sine tøffeste halvår noensinne, men håper partiet kommer styrket ut av det på sikt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad holdt tirsdag pressemøte på Stortinget før landsmøtet som holdes i Stavanger til helgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– 2018 var et krevende år for KrF, slår fungerende partileder Olaug Bollestad fast.

Sammen med påtroppende leder Kjell Ingolf Ropstad holdt hun tirsdag pressekonferanse før partiets landsmøte i Stavanger helgen 26.-28. april, som denne gangen skjer under ordinære istedenfor ekstraordinære omstendigheter.

Det er første gang partiet samler seg etter det famøse veivalg-møtet på Gardermoen 2. november i fjor. Da delte partiet seg nærmest på midten da 98 delegater stemte for å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre, mens 90 delegater stemte for å gå i regjering med Ap og Sp.

Siden da har partiet mistet både sin mangeårige leder Knut Arild Hareide og rundt 500 medlemmer. I tillegg har partiet mistet rundt 0,5 prosentpoengs oppslutning på meningsmålingene siden forrige stortingsvalg og over tid ligget under sperregrensa på flere målinger.

– Dette har vært det kanskje mest krevende halvåret i KrFs historie, sier Ropstad.

– Gjennomslag

Begge de to i den nåværende ledelsen sto på «blå» side under fjorårets retningsvalg. Tross utfordringene det siste halvåret er begge også klare på at de mener det var riktig å ta et valg, og at det valget falt på Erna Solbergs (H) regjering.

Bollestad viser til KrFs gjennomslag i Granavolden-plattformen og mener flere av dem ikke hadde vært mulige dersom partiet hadde samarbeidet til venstre.

– Man vet selvfølgelig aldri hva som hadde skjedd hvis partiet hadde pekt i en annen retning, men det er et betydelig KrF-avtrykk i denne plattformen, sier hun.

– Mange av disse gjennomslagene har vært blant de punktene i plattformen som har vært angrepet hardest av venstresiden. Ap gikk imot økningen i barnetrygden og knallhardt imot gjennomslagene våre på bioteknologi og tvillingabort. Det er ikke akkurat noen invitasjon til samarbeid, sier Bollestad.

Fortsatt splittet

Tross gjennomslagene greide KrF heller ikke å samle seg enstemmig rundt Granavolden-plattformen da partiet vedtok å gå inn i regjering i vinter. Under en dramatisk avstemning i landsstyret gikk den så vidt igjennom med 19 mot 17 stemmer – et knappest mulig flertall.

Partiet har ennå ikke fullt og helt kommet seg til hektene etter veivalget, men er godt i gang med å lege sårene, mener Bollestad.

– Jeg håper vi nå kan møtes som et mer samlet parti enn det vi opplevde 2. november 2018, for det har vært jobbet ganske iherdig med dette i partiet, også fra Hareides side, sier hun til NTB.

– Så er det viktig for oss som tok det veivalget å bygge tillit og vise fram det politiske resultatet, sånn at organisasjonene nå kan tørre å ta de veivalgene de skal ta lokalt og fylkeskommunalt, sier Bollestad.

Må mobilisere

Framover skal KrF rette fokus mot egen politikk for å løfte partiets oppslutning fram mot kommunevalget.

Eldreomsorg og familiepolitikk blir de to kampsakene, men desto viktigere er det å få mobilisert hele partiorganisasjonen i valgkampen. Ropstad mener det er helt nødvendig dersom KrF skal greie å løfte seg over de rundt 3,5 prosentene de har på meningsmålingene i dag.

– Dette er ikke noe enmannsprosjekt, dette blir hardt lagarbeid. Det er bare når vi jobber sammen om de politiske sakene og løsningene at vi klarer å løfte partiet, sier han.

Bollestad viser på sin side til bakgrunnstall fra meningsmålingene og sier det fortsatt finnes grunner til å være optimistisk.

– Mange av dem som tidligere har stemt på KrF, har satt seg på gjerdet, så det er et stort potensial for å hente dem ned igjen derfra, sier hun.

Publisert: