Norsk forsker mener at korona­viruset ikke har en naturlig opprinnelse

Koronaviruset har ikke oppstått naturlig, men er trolig utviklet av kinesiske og amerikanske forskere, mener en norsk vaksineforsker.

Publisert: Publisert:

– Når vi teknisk beskriver viruset så ser vi jo at det ikke har blitt til ved en naturlig utvikling. Det er gjort av amerikanere og kinesere, som del av det som heter «gain of function»-studier, mener forskeren. Foto: Kathy Willens / AP

 • NTB
iconDenne artikkelen er 113 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Vaksineforsker Birger Sørensen påviser i en studie at virusets såkalte spike-protein inneholder sekvenser som synes å være satt inn kunstig, skriver NRK.

Sørensen har samarbeidet med den britiske professoren Angus Dalgliesh, og den ferske studien er publisert i tidsskriftet Quarterly Review of Biophysics.

– Når vi teknisk beskriver viruset så ser vi jo at det ikke har blitt til ved en naturlig utvikling. Det er gjort av amerikanere og kinesere, som del av det som heter «gain of function»-studier. Det gjøres over hele verden. Man sier man ikke gjør det, men det skjer hele tiden på avanserte laboratorier, sier Sørensen.

Studien peker på at koronaviruset nesten ikke har mutert siden det startet å smitte mellom mennesker, noe som kan tyde på at viruset allerede var tilpasset mennesker. Sørensen understreker at det er uvanlig for virus når de krysser artsbarrierer.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Stavanger først ute med nasjonal bestillingsløsning for koronatesting

 2. Ansatt ved intensivavdelingen smittet - smittekilden er usikker

 3. FHI: Stor sjanse for Rogaland blir rødt

 4. Byrådet i Oslo innfører munnbindpåbud når det er trangt på T-bane og trikk

 5. Over én million døde

 6. – Lærdom­mene etter korona­pande­mien reddet menneske­heten og vårt opp­split­tede livs­samfunn fra utryd­delse

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Virus
 4. Forskning