Sør-Koreas president vil bruke «norsk visdom» i fredsprosessen

Sør-Koreas president Moon Jae-in talte i Universitetets aula i Oslo onsdag. Temaet for talen var veien videre for å skape varig fred og stabilitet på den koreanske halvøya. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix.

Sør-Koreas president Moon Jae-in ser til Norge for inspirasjon når han skal løse konflikten med naboen i Nord. Han håper å møte Kim Jong-un i løpet av måneden.

  • NTB
  • Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi lærer visdommen for å skape fred på den koreanske halvøya av Norge, hvor fred ble skapt gjennom folkets styrke. Den første visdommen er at vi trenger en positiv fred, som endrer hverdagslivet, sa Moon da han talte i Universitetets aula i Oslo onsdag.

Han viste til fredsforskningen til den norske professoren Johan Galtung.

– Galtung forklarte at fred kan deles inn i to kategorier, negativ og positiv. Negativ fred er kun fraværet av direkte vold, mens positiv fred forsøker å løse de strukturelle årsakene til konflikt, sa Moon.

– Trenger tillit

Moon holdt sin tale på ettårsdagen for det historiske toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore. Møtet ga nytt håp til fredsprosessen, som igjen fikk et tilbakeslag under det mer mislykkede møtet mellom de to topplederne i Hanoi i mars.

– Samtalene ser ut til å ha gått i stampe etter det andre møtet mellom USA og Nord-Korea. Det er fordi vi trenger tid til å forstå hverandre grundig. Det er prosessen med å tine opp de fiendtlige følelsene som har vart i de siste 70 årene, sa Moon.

Han påpekte at landene fortsatt uttrykker tillit til hverandre og et ønske om dialog.

– Det vi trenger nå, er ikke en ny visjon eller proklamasjon, men en dypere forståelse og tillit, sa den sørkoreanske presidenten.

Vil møte Kim

Selv møtte Moon sin nordkoreanske motpart for første gang i april i fjor. Nå håper han på et nytt møte med Kim allerede før Donald Trump kommer til Sør-Korea i slutten av måneden.

– Det er ønskelig å møtes før det, men det er opp til Kim Jong-un å bestemme. Jeg har alltid vært åpen for å møte Kim, men den nøyaktige timingen er opp til ham, sier Moon.

Den sørkoreanske presidenten er sammen med kona Kim Jung-sook på et to dager langt statsbesøk i Norge som ble innledet i Oslo onsdag. Torsdag reiser de til Bergen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Man er ganske alene hvis noe går galt

  2. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

  3. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

  4. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

  5. – Dette er en suksess

  6. Snart skal han hedres. Men hedersgjesten selv klarte ikke å holde sitt høytidelige løfte: Å ikke dø før 11. desember