I dag testes «flyalarmen»

Onsdag klokka 12 tester Sivilforsvaret alle landets rundt 1.250 varslingsanlegg med sirener. Dette skjer to ganger årlig – i januar og juni.

Publisert: Publisert:

En tyfon, på folkemunne kalt flyalarm, på taket av Østbanehallen i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB

Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Det betyr i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, TV, internett og sosiale medier.

Varslingsanleggene kan bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkningen ved akutt fare.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene også brukes ved fare for flyangrep, sier direktør Cecilie Daae i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Varslingsanleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder, langs vei og jernbanelinjer hvor det fraktes farlig gods, og ved virksomheter som kan slippe ut giftige eller farlige kjemiske stoffer. Signalene kan høres av over halvparten av befolkningen, fortsetter hun.

Sivilforsvaret har ansvaret for å etablere, vedlikeholde og drifte varslingsanleggene. Politiet har ansvaret for å utløse varsling i fredstid.

Svært sjelden brukt

Signalet blir brukt svært sjelden i Norge. Sist gang det ble brukt ved en reell hendelse var under en brann i en tankvogn med propan i Lillestrøm i 2000.

Sivilforsvaret har to signaler i tillegg til «Viktig melding – lytt på radio»: «Flyalarm» og «Faren over».


Du kan lytte til de her:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

  3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

  4. Tysklands største avis: Haaland kan bli gjenforent med gamlesjefen

  5. Linda Hofstad Helleland åpner pengesekken for Rogaland

  6. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

  1. Sivilforsvaret
  2. Varsling
  3. Beredskap